ODTÜ Öğrencilerinden Rektör Mustafa Verşan Kök’ün ayrımcı söylemlerine tepki yağdı

#ŞenliğineSahipÇık ve #Devrimsizşenlikolmaz, geçtiğimiz günlerde twitter’da en çok gündem olan iki hashtag’i olmuştu. ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’ün 33. Bahar Şenliği’nin yapılamayacağını duyurması üzerine büyüyen tepkiler, Haluk Levent’in başlattığı çağrı ile birçok sanatçının da sosyal medya üzerinden destek açıklamalarıyla devam etmişti. 

İnsan hakları aktivisti, oyuncu, drag queen Seyhan Arman’da destek açıklamasında bulunanlar arasındaydı:



Geçtiğimiz sene ODTÜ Onur Yürüyüşü’nün engellenmesi çabasına karşı Acil Eylem başlatan Af Örgütü ise bir kez daha ODTÜ’nün yanındaydı:

LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP Gruplar

15 Nisan günü ise, Rektör Kök’ün Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’e yaptığı ayrımcı açıklamalar ise tepkileri iyice arttırmıştı. Şenliği düzenleyen Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) ile anlaşmaya varıldığını ancak UGT’nin LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP gruplarla toplantı yaparak karardan vazgeçtiğini söyledi. Yaptığı açıklamayla öğrencileri marjinalleştiren Kök, şu ifadeleri kullandı:  
“Öncelikle biz şenlikleri iptal etmedik. Tam aksine biz UGT'li öğrencilerle Devrim Stadı konserleri de dahil her konuda anlaştık. Ancak sonra bu grup LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP gruplarla toplantı yapıp bu karardan vazgeçtiler. Tüm alanları istediler. İsteklerinin toplam maliyeti 1 milyonun (TL olsa gerek) üstünde. Traktör bile istediler. Hiçbir zaman yasakçı bir tutumumuz olmadı yönetimce. Bizler sizlerden daha fazla ODTÜ'lüyüz. Mesela ben 35 senedir ODTÜ'deyim. Neyin ne olduğunu herkes kadar bilirim. Bu arada daha önce de şenlik yapılmadı ODTÜ'de.”

Devrimsiz şenlik olmaz

Aynı gün, Haluk Levent ile görüşen yönetim yeni bir mesaj yayımlayarak şenliğin sanatçıların desteğiyle yapılacağını açıkladı. Ancak yönetimin ilan ettiği son programda Devrim Stadı yer almaması üzerine yüzlerce öğrenci, Rektörlük binası önünde bu kez, “Devrim’siz şenlik olmaz!” dedi.
Basın açıklaması gerçekleştiren ODTÜ Öğrencileri, “Baskılarınızın, engellemelerinizin, iptallerinizin, yalanlarınızın, hedef göstermelerinizin ve bizi marjinalleştirme çabanızın karşısında onlarca topluluk olarak dimdik ayaktayız. Bizler yaratmaya çalıştığınız karanlığın karşısındayız, bizler rengarengiz.” ifadelerini kullandı.

“Hedef gösterildik”

ODTÜ LGBTİ Dayanışması üyeleri Birgün’e verdikleri röportajda , hedef gösterildiklerini ifade etti:
“Bu hedef gösterme yeni bir şey değil. Geçen sene de Onur Haftası yapılırken bir grup öğrenci diyerek hedef göstererek “yasak” demişti. Biz buna rağmen yasak temasıyla yürüyüşümüzü gerçekleştirdik.”
 

Trans renklerinden gökkuşağı bayraklı traktör

Eylemin en dikkat çekici görüntüsü ise trans renklerinden yapılmış gökkuşağı bayraklı karton traktör oldu. Rektör’ün yaptığı açıklamada bahsi geçen “Traktör bile istediler.” cümlesine ithafen hazırlanan traktör, eylem boyunca elden elde gezdirildi.