Tazmanya, trans hakları ile ilgili reformlarıyla bir dönüm noktasını aştı

10 Nisan Çarşamba günü, Avustralya devlet parlamentosu, 16 yaş ve üstü kişilerin “kayıtlı cinsiyetlerini” değiştirmelerine izin verilmesini ve transların yasal cinsiyetlerinin kabul edilmesi için öngörülen ameliyat olma şartlarını ortadan kaldıran bir yasa tasarısını onayladı.

Bu yasanın tanınmasından önce eşcinsel beraberlik için 21 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu. Aynı zamanda Avustralya’da eşcinsel beraberliği tanıyan en son eyalet olması sebebiyle yapılan bu reformalar, tüm ülkede “dönüm noktası” olarak görüldü.

Hükümetin muhalefetine rağmen kabul edilen yasa tasarısı, trans bireylere yönelik ayrımcılığa karşı önlemler içeriyor. Ayrıca, yeni ebeveynlere, doğum sertifikalarında cinsiyet kısmını boş bırakma şansı tanıyor. 

 

Tazmanya, trans reformlarında “Dünya Lideri” oldu

Çarşamba günü reformların kabul edilmesiyle zaferlerini kutlayan trans kampanyacılardan sözcü Martine Delaney, şunları söyledi:

“Bu, sadece Tazmanya'da değil, tüm dünyadaki trans ve çeşitli cinsiyetlerden olan insanlar için tarihi bir gün. Bu yasa, dünyanın en kapsayıcı ve adil yasalarından biridir.”

Tazmanya Trans Çocuk Anneleri sözcüsü Candace Harrington da reformlarla ilgili şöyle bir değerlendirme de bulundu:

“Trans ve farklı cinsiyetlerden çocukların ebeveynleri, çocuklarımızın artık yasal bir ayrımcılığa maruz kalmayacakları ve hayatlarını kendileri için yaşayabilecekleri için çok mutlular. Diğer ebeveynlere mesajım, her zaman yaptığınız gibi kişisel hikâyelerinizi anlatmanızdır. Biz ön yargıların ve politikaların üstesinden geldik, siz de yapabilirsiniz!”

 

Hükümet trans hakları reformlarıyla ilgili eleştiriler de bulundu

Tazmanya Başbakanı ve Liberal Parti lideri Will Hodgman, tasarının “yasal olarak denenmemiş, danışılmamış ve sorunlu değişiklikler içerdiğini” iddia ederek parlamento gündemini “gasp ettiği” iddiasında bulundu. 

Öte yandan tasarının onaylanmasına katkı da bulunan aktivist grup, Transforming Tazmanya’nın sözcüsü Roen Meijers şu sözlerle Hodgman’a cevap verdi:

“Hükümetin öngördüğü hiçbir korkunç senaryonun gerçekleşmeyeceğine ve bu tasarının olumlu bir etki bırakacağına eminim. Artık, trans  ve tüm cinsiyet çeşitliliği Tazmanyalılar, farklı bir dünyada büyüyecek. Çünkü yasalar onları her daim koruyacak ve saygı gösterecek. Umarım bu başarımız, bu kadar gecikmiş olan reformlara doğru hızla ilerlemek için ulusun geri kalanına da ilham verir.”