Hollanda Hükümeti “Beyan Esastır!” dedi.

PinkNews’in 11 Nisan’da yayınlanan haberine göre; Hollanda Hükümeti’nin aldığı yeni kararla 16 yaşın üzerindeki transların yasal cinsiyet belirteçlerini değiştirmesi kolaylaştırıldı. Daha önce doktor ve psikolog görüşmeleri sonrası uzman raporuna dayandırılarak yapılan yasal cinsiyet belirteci değişikliği sürecinde artık herhangi bir uzman raporu istenmeyecek ve transların beyanları kabul edilecek.
 

Yeteri kadar kapsayıcı değil!

LGBTİ+ hak savunucuları  (Transgender Network Netherlands, COC ve NNID) ise yapılan değişiklikle “uzman beyanı” ifadesinin kaldırılmasından memnun olduklarını ama hala Hollanda yasalarının yeteri kadar kapsayıcı olmadığını ifade etti.
Hollanda Trans Ağı, COC ve NNID ortak bir bildiri yayınladı ve şunları açıkladı:
“Bu değişiklik intersex insanlara herhangi bir rahatlama sağlamaz ve 16 yaşın altındaki trans çocukların kendi kaderlerini tayin etme hakkını da ihlal ediyor.”
Hollanda Yasal Koruma Bakanı Sander Dekker çocukların mahkemeye başvurarak değişik talep etmeye hakları olduğunu ve bunun hakimler tarafından çocukların “fikir değiştirme” ihtimaline karşın sadece olağanüstü durumlarda kabul edilebileceğini, yasanın cinsiyet belirteci değiştirmeye bir defaya mahsus izin verdiği için geri dönüşün olmayacağını da doğruladı. Ayrıca bütün bu işlemlerin daha da kolay hale getirilebileceğini söyledi.
Ayrıca Hollanda da ikili cinsiyet’in dışındaki insanlar ve intersexler de mahkemeye başvurup yasal cinsiyet belirtecini “cinsiyet X” olarak değiştirebiliyor fakat bunun da yasal bir garantisi yok.
 

 Hangi ülkelerde ikili cinsiyetin dışında belirteçler kabul ediliyor?

Leonne Zeeger, iki yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından 2018 yılında, Hollanda’nın ilk cinsiyetsiz pasaportunu alan kişi olmuştu.
Avustralya, Danimarka, Almanya, Yeni Zelanda, Pakistan, Hindistan, İrlanda, Nepal ve bir kaç ABD eyaletinde ikili cinsiyetten bağımsız bir pasaport ya da tanınma kabul ediliyor.
İngiltere’de ise Haziran 2018’de aktivist Christie Elan-Cane’in yaptığı ikili cinsiyet dışında tanımlanma talebi yüksek mahkeme tarafından reddedilmişti.