Rus mahkemesi, trans kadının kanunsuz bir şekilde işten kovulduğuna hükmetti.

Seda Nur Eseroğlu
Radio Free Europe’taki habere göre, Anna Grigoryeva trans olarak açılmadan önce Rusya’daki bir matbaa firmasında 10 yıldır çalışmaktaydı. Fakat 2017 yılında kimliğinin değişmesinin ardından Grigoryeva işinden çıkarıldı. İşveren işten çıkarma sebebi olarak 2000 yılında hükümet tarafından konulan yasayı öne sürdü. İlgili yasaya göre Rusya’da kadınların 35’i aşkın iş dalında çalışması yasak.
 
2016 yılında Birleşmiş Milletler, ilgili kanunun kadın hakları ihlali olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, matbaa firmasının trans kadın Anna Grigoryeva’yı tekrar işe almasına hükmetti. Dün gerçekleşen duruşmada (9 Nisan), Frunze Bölge Mahkemesi Gringoryeva’nın işe iadesine karar verdi.
 
Ayrıca, matbaa firmasının Grigoryeva’ya 10.000 ruble (118 Euro) tazminat ve 1,8 milyon ruble (21.366 Euro) gecikmiş maaş ödemesine hükmedildi.
 

“Rusya’da ilk defa bir trans çalışma haklarını mahkeme önünde savunabildi.”

RFE/LE’ye konuşan Grigoryeva’nın avukatı Maksim Olenichev, bu zaferin Rusya için “önemli bir emsal” niteliği taşıdığını belirtti. Avukat, “Rusya'da ilk defa bir trans çalışma haklarını mahkeme önünde savunabildi.” dedi. Olenichev, bu kararın “haklarını savunma konusunda Rusya’daki translara özgüven aşılayacağını” belirtti.
 

Rusya’nın yasaları LGBT+leri ve kadınları kötü etkilemeye devam ediyor.

Gemide çalışmak kadınlara yasaklanan işler listesinde olduğu için 2012 yılında bir Rus kadına gemide çalışma izni verilmemişti. Bu olay üzerine Birleşmiş Milletler, Rusya’nın pek çok sektörde kadınların çalışmasını yasaklayan bu ilkel yasasının ayrımcılık olduğuna hükmetti.
 
2005 yılında navigasyon zabiti olarak mezun olan Svetlana Medvedeva, 2012 yılında Samara bölgesindeki bir firma tarafından gemi idaresinde çalışmak üzere işe alındı. Ancak daha sonra, cinsiyetinden dolayı bu işte çalışmasının yasak olduğu ve işe başlamasının yasaları ihlal edeceği söylenerek işten çıkarıldı. Ayrıca, Rusya’da 2013 yılında gençleri LGBTİ+ haklarına dair bilgilendirmeyi yasaklayan “eşcinsel propagandası” yasasını sunulmuştu.
 
Geçtiğimiz Aralık ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayımlanan bir raporda, “eşcinsel propagandası” yasasının LGBTİ+ çocuk ve gençlere doğrudan zarar verdiği ve onları tehlikeye attığı tespit edildi. Rusya'daki LGBTİ+ gençlerle yapılan bir dizi görüşme sonucu ilgili raporu hazırlayan grup, yasa çıkarıldığından bu yana damgalanmanın, tacizin ve şiddetin yoğunlaştığını tespit etti. Kanunun, LGBTİ+’lerin kapsamlı eğitim ve destek hizmetlerine erişimini engellediği de raporun bulguları arasında yer almakta.