The Economist yanlış kullanımından dolayı özür diledi

Ali Aliyev
 
The Economist Twitter’da translarla ilgili Japonya’daki zorunlu kısırlaştırmaya dair bir makaleyi paylaşarak “Translar yasal tanınmadan önce zorunlu kısırlaştırmaya tabi tutulmalı mıdır?” diye sordu. The Economist’in bu sorusu, Twitter kullanıcıları tarafından tepki topladı.
 
PinkNews'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde Japonya’da transların zorunlu kısırlaştırmaya tabi tutulmasıyla ilgili bir makale yayımlandı. “Japonya translar zorunlu kısırlaştırılmalıdır diyor.” başlıklı makalede, Japonya’da devam etmekte olan transların yasal açıdan cinsiyet kimliklerinin yasal tanınması açısından zorunlu kısırlaştırılması gerektiği ile ilgiliydi. Makalenin ilk satırında “Translar yasal tanınmadan önce zorunlu kısırlaştırılmalı mıdır? Bu yılın başlarında Japonya Anayasa Mahkemesi cevabın “Evet” olduğuna karar verdi.” yazıyor. Ancak The Economist, bu haberi paylaşırken sadece “Translar yasal tanınmadan önce zorunlu kısırlaştırılmaya tabi tutulmalı mıdır?” sorusunu sorarak paylaştığı için Twitter kullanıcıları ve trans aktivistler tepki gösterdi.
 

Ecenomist tweetin makaleyi “yanlış nitelediğini” söyledi

Gelen tepkilerin ardından tweeti silen The Economist, ardından haberi “yanlış nitelendirdiklerini” belirterek özür dilemeden düzenleyerek yeniden paylaştı. Tepkilerin devam etmesinin ardından geçtiğimiz gün ise “Makalenin yalnızca ilk satırının yarısını paylaşıp içerik dışına çıkarak yanlış yaptık, özür dileriz.” diye ekledi.
 
The Economist’in sözcüsü PinkNews’a, makalenin ilk satırını asıl tweette kullanıldığını ve bunun “konu dışına çıkmasına” neden olduğundan bahsetti:
 
“Makale ayrıntılı bir şekilde soruyu Japonya Anayasa Mahkemesi’ne yöneltildiğini ortaya koyuyor. Bizim tweetlerimizde sıklıkla bağlantıdaki makalenin ilk cümlesini kullanıyoruz. Yanlışlık dikkate alındı ve sonraki tweette düzeltildi.”