“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”

Arman, şarkıcı ve oyuncu Ayta Sözeri ile gerçekleştirdiği röportaja “Ayta Sözeri hayatını anlatırsa, röportaj değil kitap olur! Öyle renkli ve mücadele dolu bir hayatı var.” cümleleriyle başlayarak LGBTİ+ aktivizmi üzerine ve kariyeri ve yaşamına dair sorular sordu.
 
“Şu geldiğin noktada kendini nasıl hissediyorsun? “Başardım!” diyor musun?” sorusuna “Tamamen başardım” diyebiliyor muyum? Tabii ki hayır! Kendimi şu slogandaki gibi hissediyorum: “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” Bütün hak ihlalleri ortadan kalkıncaya kadar başarmış sayılmam ki!” diyerek cevap verdi.
 

“Kadın cinayetlerinin çetelesini biz de tutuyoruz.”

Röportaj ile birlikte tüm dünyadaki kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Sözeri, 8 Mart’ın translar için ne ifade ettiği sorusuna Türkiye’de kadınlara uygulanan hak ihlalleri ve bitmek bilmeyen bir şiddetin var olduğunu söyleyerek başladı. “Trans ya da na-trans kadın farketmeksizin tüm kadın cinayetlerinin çetelesini biz de tutuyoruz” diyen Sözeri, en son oynadığı, Türkiye’deki feminist hareketin öncülerinden sayılan Duygu Asena’nın anıldığı ve ünlü şarkıcı Sıla’nın seslendirdiği “Kadının Adı Yok” klibine atıfta bulunarak “Trans kadınların iki kere adı yok” dedi.
 

“Gerçek başarı bu işte!”

Artık hayatın her alanında transların var olabildiğini belirten Arman, Sözeri’ye onun verdiği mücadelenin sonuçlarından olup olmadığını sorduğunda Sözeri şunları söyledi:
 
“Düşünsene, senden güç alıp arzu ettikleri, eğitimini aldıkları meslekleri yapmak için çaba gösteriyorlar. Ve yapıyorlar sonunda. Tarifsiz bir tatmin ruhum için. Başarıdan söz ediyorsak, gerçek başarı bu işte!”
 
Röportajın tamamını okumak için tıklayınız.