Buse için Sağlık Bakanlığı’na faks yazıyoruz!

Tekirdağ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan müebbet hapis yükümlüsü trans kadın Buse, geçtiğimiz Haziran ayında sağlık hakkına erişemediği gerekçesi ile ölüm orucuna başlamıştı. Ölüm orucuna başladığını avukatı Eren Keskin sosyal medya hesaplarından duyururken, “Tekirdağ cezaevinde olan, trans kadın Buse, cinsiyet Değişikliği ameliyatı, yapılmadığı için, 21 gündür ölüm orucunda. Duyarlılık bekliyor.” notunu eklemişti. Geçiş operasyonun yapılmaması nedeniyle ölüm orucuna başlayan Buse, direnişinin 38. gününde dışarıdan gelen destekle birlikte direnişine ara vermişti.
 
Av. Eren Keskin, sosyal medya hesabından trans mahpus Buse’nin 31 Ocak’ta yeniden ölüm orucuna başladığını duyurmuştu.
 
31 Ocak tarihinden bu yana ölüm orucunda olan Buse için arkadaşları yarın 13.00-17.00 arasında faks çağrısında bulundu. Buse’nin taleplerinin karşılanması için Sağlık Bakanlığı’na yazılacak faksın içeriği şu şekilde olmalı:
 
“T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI'NA
Tekirdağ F Tipi 2 nolu Cezaevi idaresi tarafından Kasım 2018'de Bakanlığınıza yazılan ve "izin kararı kapsamında yapılacak operasyonların ücretinin nasıl karşılanacağını" içeren müzekkereye vereceğiniz yanıt, cezaevinde ameliyat olmayı bekleyen bir trans kadın için hayati önem arz etmektedir. Ameliyat hakkı için 31 Ocak'tan beri açlık grevinde olan ve tek isteği mahkeme kararının uygulanması olan bir mahkumun ruhsal ve bedensel sağlığı tam olarak Bakanlığınızın gündemi olmalıdır. Bu sebepten tarafınızca ivedilikle Tekirdağ F Tipi 2 nolu Cezaevi idaresine ameliyatların Bakanlığınızca karşılanacağına ilişkin cevap yazılmasını arz ve talep ederim.
Isim soyisim
Imza”
 

“Buse’nin sesini duyuralım!”

“Tekirdağ F Tipi 2 nolu Cezaevinde bulunan trans mahpus Buse, ameliyat hakkı engellendiği için 31 Ocak'tan beri açlık grevinde!
Buse, bir trans kadın mahpus olarak erkek cezaevinde tek başına kalmakta ve hiç bir sosyal faaliyetten faydalanamamaktadır. Buse'nin bir kadın cezaevine sevk edilip insan onuruna ve infaz hukukunun temel felsefesine uygun olarak infaz sürecini tamamlaması için cinsiyet uyum ameliyatlarını olması gerekmektedir.

Buse için 2017 yılında Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 2016/59 E.-2017/343 K. sayılı kararıyla "cinsiyet geçiş ameliyatları ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu gerekçesiyle" ameliyat izin kararı verilmiştir. Bu izin kararı sonrası yapılması gereken Buse'nin bir eğitim araştırma hastanesine sevk edilmesiyken; Buse yaklaşık 1 buçuk yıldır cezaevi idaresi, savcılık ve Bakanlıklarca oyalanmaktadır. 1 buçuk yıldır süren çeşitli hukuksuzluklara son olarak bürokratik engeller de eklenmiştir. Mahkemenin verdiği kararla eğitim araştırma hastanelerinde ücret ödemeksizin ameliyat olabileceği aşikarken, cezaevi idaresi tarafından Sağlık Bakanlığı'na bir müzekkere yazılmış ve Buse'nin ameliyatlarının Bakanlık tarafından karşılanıp karşılanmayacağı sorulmuştur. 2018 Kasım sonunda yazılan bu müzekkereye 3 ay geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından bir yanıt verilmemiştir! Sağlık Bakanlığı Buse'nin sesini duymamakta ısrarcıdır. Bizler, Buse'ye ses oluyor ve ameliyat hakkının engellenmesine karşı çıkıyoruz!

7 Mart Perşembe günü saat 13.00-17.00 arası Sağlık Bakanlığı'na Buse'nin sesini duyuralım!"