Ankara’da Ses Terapisi Merkezi

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nce yürütülen çalışma, trans kadınların seslerine odaklanıyor. Ses değerlendirmesi yapılan translara istedikleri takdirde ses terapisi hizmeti verilecek. Dil ve Konuşma Terapisi ABD, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ABD ortaklığı ile yürütülen çalışma, 18-65 yaş arası daha önce sesine yönelik herhangi bir uygulama almamış olan tüm trans kadınların katılımına açık.
 

“Türkiye’de bu hizmete ulaşılamıyor.”

Ses Terapisi Merkezi ile görüşen Pembe Hayat, şunları kaydetti:
“Yurtdışında ses terapisi alanında çok fazla çalışma var ancak Türkiye’de bu hizmete ulaşılamıyor. Psikiyatri bölümü ile konuştuğumuzda, transların sesleri ile ilgili sorunları olduğunu ve bundan yararlanmak isteyeceklerini öğrendik. Bu nedenle bu alanda hizmet vermek ve Türkçe konuşan trans kadınlara yönelik bir veri oluşturma adına değerlendirme ve terapi hizmetine başladık. Bu hizmet, kişinin rahat ettiği sese ulaşmasını sağlıyor.”
 

Ses terapisi sigorta kapsamında

Değerlendirme görüşmesi tek seans, terapi hizmeti ise takipli seanslardan oluştuğunda başarılı sonuçlar alındığını belirten merkez, görüşmelerin klinikte yapıldığını ve her seansın 30 ya da 45 dakika olduğunu belirtti. Yapılacak değerlendirme sonrası ses terapisi hizmeti almak isteyen trans kadınlar, sigorta kapsamında bu hizmetten ücretsiz bir şekilde yararlanabilecek. Ses değerlendirmesi için randevu almak isteyen trans kadınların, 0551 180 76 04 ya da 0555 729 44 65 numaralı telefondan randevu alması bekleniyor.