Ülker Sokak, Eryaman, Şimdi de Alsancak Mı'

06 Aralık 2007 gecesi, Melisa’nın içinde olduğu araba, polisin “dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle” durdulurdu. Melisa arabadan indirilerek tekme tokat yere yatırıldıktan sonra polis memurlarından biri tarafından kurşunlandı.

Son birkaç yıldır İzmir’in belirli bölgelerinde travesti ve transeksüellere yönelik baskılarının arttığını endişe ile izlemekteyiz. Özel güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin travesti ve transeksüellerin fuhuş yaptıkları gerekçesiyle gece 22:00’den sonra evlerinden çıkmalarına izin verilmediği, evlerine gelen herkesin polisler ve özel güvenlik görevlileri tarafından sorguya çekildiğine ilişkin şikayetler Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBTT) Bireylerin İnsan Hakları İzleme ve Hukuk Komisyonu’na ulaşmaktaydı.

Değişen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’ndan sonra, LGBTT bireylere yönelik işkence, kötü muamele ve yaşam hakkına yönelik ihlaller giderek artıyor. İzmir’de de en son olarak Melisa’ya yönelik gerçekleştirilen kurşunlama olayı LGBTT bireylerin yaşam hakkına yönelik polis ihlallerini gözler önüne sermiştir. Alsancak’ta fiili ev hapsine mahkûm bırakılan transeksüeller aleyhinde geniş kapsamlı bir kampanya örgütlenmektedir.

28 Aralık 2007 günü Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan 100-150 kişilik bir grup "Alsancak’ta travesti istemiyoruz” ve “Travestiler Alsancak'tan defolun” pankartları ile yürüyüş düzenlediler. “Alsancak Kültür Sanat ve Dayanışma Platformu, Alsancak Güzelleştirme Derneği, Alsancak Sakinleri İnsiyatifi ve Alsancak Esnafı” imza kampanyası başlattı.

Travesti ve transeksüellere yönelik halkı kin, tahrik ve düşmanlığa sevk eden bu kişiler hakkında yargı sürecinin başlamasını talep ediyoruz.

İzmir’deki sivil toplum örgütlerini ve insan hakları savunucularını, Alsancak Kültür Sanat ve Dayanışma Platformu’nu, Alsancak Güzelleştirme Derneği’ni ve Alsancak Sakinleri İnisiyatifi ve Alsancak Esnafı’nı protesto etmeye çağırıyoruz. LGBTT Bireylerin İnsan Hakları İzleme ve Hukuk Komisyonu olarak, travesti ve transeksüellere yönelik insan hakları ihlallerine son verilmesini talep ediyoruz.

LGBTT Bireylerin İnsan Haklarını İzleme ve Hukuk Komisyonu
Antalya Gökkuşağı Eşcinsel Oluşumu
Kaos GL Derneği
Kaos GL İzmir
KaosİST Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi
Lambdaistanbul LGBTT Derneği
Mor-EL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Derneği