İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Ankara yasağı raporu

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 18 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da LGBTİ+ etkinliklerine getirilen yasakla ilgili bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda, LGBTİ bireylere karşı ayırımcılık yaptığını ve temel haklarını ihlal ettiğini, derhal kaldırılması gerektiğini belirterek Ankara ili içerisinde LGBTİ+ meselelerine yönelik kamuoyuna açık her türlü tartışmanın yasaklandığını hatırlattı.
 
21 Ocak 2019 tarihinde Ankara Valiliği’nin süregelen yasağa ilişkin yorumlarını soran bir mektup yazan örgüt, mektuba halen bir yanıt almadığını belirtti.
 

Ankara’da Yasaklanan Etkinkinliklerin Kapsamı

Yasağa dair Ankara’da Pembe Hayat, KaosGL ve ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması ile görüşen örgüt, derneklerin yasak kararına dair valilik ile görüşme talep ettiklerini, ancak yanıt alamadıklarını da hatırlatarak ekledi:
 
“Pembe Hayat 20 Kasım 2018’deki Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü programını, yasaktan etkilenmemesi için İstanbul’a taşıdı. Pembe Hayat, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği azınlıklarına bir sosyalleşme alanı sunan açılma sohbetleri, aile sohbetleri, trans erkek ve trans kadın kahvaltıları, geçiş sohbetleri ve erkeklik atölyeleri gibi, Ankara’da her ay düzenli olarak yapılan etkinliklerini de durdurmak zorunda kaldı.”
 

“Sonu Gelmeyen Hukuk Mücadelesi: Pembe Hayat ve Kaos GL Davaları”

“OHAL sırasında, hem Pembe Hayat, hem de Kaos GL yerel idare mahkemelerinde yasağın kaldırılması için, ayrı ayrı davalar açtılar ancak sonuç alamadılar. Her iki örgütün de itirazları halen temyiz aşamasında. Kaos GL, 2018 Nisanında Anayasa Mahkemesi’ne de tedbir talebiyle bir başvuruda bulundu. Bu başvuru da henüz sonuçlanmış değil.”
 
“Her iki örgütün avukatları da, hukuki süreçte makul olmayan gecikmeler yaşadıklarını ve mahkemelerin dava sonuçlanana kadar yasağın yürütmesinin durdurulmasına karar vermemiş olmasının, söz konusu yasağın LGBTİ örgütlerine verdiği zararın mahkemeler tarafından uygun bir şekilde dikkate alınmadığını gösterdiğini söylüyor.”
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı rapora ulaşmak için tıklayınız.