Avrupa Parlamentosu’ndan 41 vekil: Ankara’daki LGBTİ yasağını kaldırın

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi 41 milletvekili Ankara Valisi’ne mektup yazdı. Ekim 2018’de görevine başlayan Ankara Valisi Vasip Şahin’den Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasağını kaldırmasını istedi.
 
AP LGBTİ Hakları İntergrubu ve AP Türkiye Forumu’ndan 41 milletvekilinin imzasıyla yollanan mektupta, “yasağı kaldırma ve tüm Türkiye yurttaşlarının ifade ve örgütlenme özgürlüğünü destekleme” çağrısı yapıldı.
 
Mektubu 41 milletvekili adına AP LGBTİ Hakları İntergrubu Eşbaşkanları Terry Reintke ve Daniele Viotti, Ankara Valis Vasip Şahin’e iletti.
 

“Bir yıldan uzun süredir devam eden insan hakları ihlalleri”

Mektubun tamamı KaosGL.org çevirisiyle şöyle:
 
“Sayın Vali, yeni görevinizde size başarılar dileriz. Ekim 2018’de vali olarak atanmanız Ankara’da bir yıldan uzun süredir devam eden insan hakları ihlallerinin üzerine gitmek için de bir fırsat.
 
“Ankara Valiliği, Olağanüstü Hal’i yasal dayanak olarak sunarak 19 Kasım 2017'de şehirdeki tüm LGBTİ haklarına ilişkin iç ve dış mekân etkinliklerini sınırsız bir süre için yasakladı. Bu yasak; lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) vatandaşlar ve mültecilere dönük daha fazla hak ihlali, ayrımcılık ve şiddete yol açtı. LGBTİ yurttaşlar ifade ve örgütlenme özgürlüğünden men edildiğinde yaşadıkları zorluklar da görünmezleşiyor ve onları hedef alan saldırılar cezasız kalıyor.
 

“Bu ayrımcı kararı iptal etmeye davet ediyoruz”

“Türkiye'nin ilk LGBTİ derneği Kaos GL ve Türkiye'nin ilk trans hakları kurumu olan Pembe Hayat gibi Ankara'da kurulu dernekler hiçbir kamu düzeni ya da kamu güvenliği sorunu yaratmayan insan hakları temalı etkinlikleri uzunca süredir gerçekleştiriyorlar. Aksine bu etkinliklerin Türkiye kamuoyuna uluslararası insan hakları ilkeleri ve Türk Anayasası uyarınca bütün yurttaşların eşit olduğunu ve insan haklarının evrensel olduğunu hatırlatmaktan başka gayesi yok.
 
“18 Temmuz 2018'de OHAL'in kaldırılmasının ardından yasağın hukuki bir dayanağı kalmamıştı. Ancak Ankara Valiliği 3 Ekim 2018'de yeni bir karar kapsamında “kamu güvenliği”, “toplumsal hassasiyetler” gibi bir önceki yasakla aynı gerekçelerle kentteki LGBTİ haklarına ilişkin tüm etkinlikleri yeniden yasakladı.
 
“Sizi evrensel insan hakları ilkelerine, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi standartlarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına ve Türkiye'nin kendi ulusal mevzuatına uymayan bu ayrımcı kararı iptal etmeye davet ediyoruz.”