Hande Şeker’in ardından: Trans cinayetlerinin cinsiyeti

5harfliler.com internet sitesi yazarlarından Willow, Hande Şeker cinayetinin ardından yaptığı medya taraması sonucunda karşılaştıklarını yazdı. 90’lardan günümüze medyanın dilinde gelişmeler olsa da Nefret Cinayeti olduğu aşikar bu olayın haberinin trans ve kadın düşmanı bir dille yazıldığını söyleyen Willow, yazısında ayrıca şunları söyledi:

“Bu haberlerdeki kelime seçimleriyle verilen öncelikli mesaj, Hande‘nin “aslında“ Hande olmadığı. Hande Şeker, yani evinde devletin güvenlik birimlerince öldürülmüş bir kadın, aslında bizi “kandırıyor”. Bir trans kadın kendi seçtiği ismiyle yaşıyor, sosyalleşiyor, çalışıyor da olsa, basına göre bu kimlik bir “kod adı”ndan ibaret. Çünkü Hande Şeker’den Hande Şeker olarak bahsetmek, öldürülen kişinin kadınlığını tanımak, normalleştirmek, haberin odağı haline getirmemek demek. Bu da translığı bir sansasyon nesnesi haline dönüştürmeyi gelenek edinmiş ana akım medyanın işine gelmiyor.”

Hande Şeker’in ardından birçok internet sitesi ve haber platformunda kullanılan dilin trans hayatları nasıl görünmez kıldığını ve bunun büyüyerek nelere sebep olduğunu anlatan Willow’un yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.