Diyarbakır'da Transfobik Saldırı!

Geçtiğimiz günlerde (28 Ocak) Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde yolda yürüyen bir trans kadın karşıdan gelen 4 kişilik bir grubun sözlü tacizine maruz kaldı. Kulağında kulaklık olduğu için konuşan kişinin başta ne dediğini duymayan trans kadın kulaklığı çıkardıktan sonra saldırganın sözlü tacizini sürdürdüğünü ve trans kadının grubun içinden birisine baktığını iddia ettiğini söyledi. Trans kadın buna itiraz ederken birden kendisine saldırıldığını söyledi. Saldırı üzerine çevrede insanların toplandığını belirten trans kadın, çevrede toplanan kişilerin saldırıyı durdurmak yerine içlerinden birinin kendisi için sapık dediğini belirtip linç edildiğini anlattı. Saldırganların elinden kurtulamadığını anlatan D.S şunları söyledi:

"Çevrede toplanan insanlar çok korkunçtu, olayın mağdur konumunda iken beni tacizci sapık ilan ettiler. Bir suçluymuşum gibi büyük bir öfke ile bana saldırdılar, beni öldürmeye çalıştılar."
 

“Biz sessiz kaldıkça saldırganlar daha fazla cesaretlenir”

 Saldırı esnasında bir şekilde saldırganların elinden kurtulup çevreye yakın bir kıraathaneye sığınan trans kadın, Polisin olay yerine gelmesiyle hastaneye götürüldü. Trans kadın sağlık muayenesinden geçtikten sonra darp raporu alıp kendisini linç etmeye çalışan saldırganlardan şikayeti oldu ve şunları söyledi:

"Saldırılar karşısında sessiz kalmayacağım, saldırganlardan şikayetçi oldum. Davamın arkasında olacağım ve olayın üstüne gideceğim. Biliyorum bugün başıma gelen bu olay yarın bir başka arkadaşımın da başına gelebilir. Biz sessiz kaldıkça saldırganlar daha fazla cesaretlenir. Susmayacağım, susmamalıyız."
 

“Diyarbakır’ın her sokağında, her caddesinde?”

Olayın ardından Keskesor Diyarbakır LGBTİ+ Oluşumu bir açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde:

"Dün geceki transfobik olay Diyarbakır'da yaşanan ilk olay değil, son olay da olamayacak bunu biliyoruz ancak transfobiye karşı mücadelemiz dün olduğundan daha kararlı daha büyük bir inançla devam edecek. Transfobiyi bitirmek adına Diyarbakır'ın her sokağında, her caddesinde mücadelemizi daha bir yükselteceğiz transfobik saldırılar karşısında kesintisiz mücadelemiz ile duracağız. Trans arkadaşımızın yaşamış olduğu saldırı karşısında büyük üzüntü duyuyor, yanında her türlü yer aldığımızı belirtiyoruz. Yaşanan olayın hukuki olarak takipçisi olduğumuzu buradan belirtiyoruz"