Yasaklar dernek faaliyetlerini engelliyor

 
Ankara’da Kasım 2017 yılında OHAL kanununa dayandırılan yasaklar, OHAL bitmesine rağmen hala devam ediyor. Derneğin farkındalığı arttırmak, nefret suçları ile mücadele etmek, trans topluluğunu güçlendirmek adına yaptığı birçok faaliyet yasaklardan dolayı yapılamıyor ya da taşınmak zorunda kalıyor. Yasağın kaldırılması için idare mahkemelerine açılan davalar hala sürerken Uluslararası Af Örgütü, yasağın kaldırılması için bir imza kampanyası ve küresel acil eylem çağrısında bulundu. İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.


Doğduğumuz şehirde yasaklandık: 20 Kasım

2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin bu yasak süresince birçok etkinliği ve faaliyeti yapılamıyor. 2017 yılında “20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü” etkinliklerinden bir gün önce çıkartılan yasak kararından dolayı Pembe Hayat’ın Türkiye’deki trans hareketine kazandırdığı ve binlerce insana ulaşan nefret karşıtı çalışmaları yapılamadı ve her yıl hak savunucularına verilen “Dilek İnce Nefret Suçları Onur Ödülleri” de verilememişti. 2018 yılında ise 20 Kasım Etkinlikleri OHAL’in son bulmasına rağmen yasak kararı yenilendiği için İstanbul’a taşınmak zorunda kaldı. Pembe Hayat Aktivist’i Çayan Azadi, Boysan’ın evinde düzenlenen Dilek İnce Onur Ödülleri Gecesi’nde konu ile ilgili şunları söylemişti:

“Bugün katledilen arkadaşlarımızı anmamızın yanında tarihimiz için de önemli bir gün. İlk kez bir trans öz örgütlenmesi olarak, yaşadığımız, evlerimizin olduğu yerde etkinlik yapamıyoruz, arkadaşlarımızı anamıyoruz. Tarihin unutmayacağı bu zalimliği, bizler de unutmayacağız. Unutmayacağımız bir şey daha var ki, bu süreçte yaşadığımız büyük dayanışma hali. Türkiye’nin her yerinden kurumların el birliği ve dayanışmayla 20 Kasımı sahiplenmiş olması. Bu etkinliği hepimiz kazandık, tıpkı Ankara’yı kazandığımız gibi.”
 

İstanbul’a gitmek: Kuirfest

Pembe Hayat Kuirfest 8. yılında yasaklar nedeniyle İstanbul’a taşınmak zorunda kaldı. Geçen yıl da Alman Film Günleri’ne getirilen yasak ve sonrasında genel LGBTİ+ etkinlik yasağı sebebiyle İstanbul’a taşınmak zorunda kalan festival burada da birçok yasakla karşı karşıya kalmıştı. Gösterim yapılacak mekanlara Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından etkinliklerin yasaklandığı bildirilmişti ve festival’in gerçekleşmesi engellenmeye çalışılsa da dayanışma ile festival gerçekleştirilmişti. Bu yıl da yasak kararı devam ettiği için İstanbul’a taşınan festival, bir çok mekanda, binlerce insanın katıldığı film gösterimleri, etkinlikler, atölyeler ve partilerle gerçekleşti. Festival Direktörü Esra Özban, Pembe Hayat Youtube Kanalı’nda yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Ankara’da 2 seneyi aşkındır bütün LGBTİ+ etkinlikleri yasak. Geçen sene olduğu gibi bu sene de festivali doğduğu, büyüdüğü, oluştuğu yer olan Ankara’da gerçekleştiremiyoruz. Bu seneki festival yolculuğumuza İstanbul, Denizli ve Mersin’de devam edeceğiz. Burada gösterim yapamamak bizi hem üzüyor, hem de burası bizim de yaşadığımız şehir ve burada bir şeyler yapmak bizim için kıymetli.”
 

Buluşmak yasak!

Dernek tarafından düzenli olarak translar’ın ve LGBTİ+’ların bir araya geldiği toplantılar ve buluşmalar yapılmaktaydı. Katılımcıların deneyimlerini, varoluş mücadelelerini, zorlandıkları alanları ve nefrete karşı bir arada olma pratiklerini aktardığı ve birbirlerine güç verdiği, öğrenci buluşmaları, açılma toplantıları, gönüllü toplantıları ve geçiş sohbetleri de yasaklar nedeniyle 2017 Kasım ayından bu yana yapılamayan faaliyetler arasında. Buluşmaların katılımcılarından bir aktivist Pembe Hayat’a şunları söyledi:
“Ben bu şehirde yaşayan ve bu şehirde çalışıp, hayatını sürdüren bir trans kadınım. Onurumla ayakta durmaya çalışıyorum ve gerek iş hayatında, gerek sokakta birçok ayrımcılığa uğruyorum. Bu buluşmalar benim için önemli, çünkü duygudaşlık kurabileceğimi bildiğim insanlarla yaşadığımız ayrımcılıklar nasıl son bulur üzerine rahatça sohbet edebiliyorum. Birbirimizle dertleşiyoruz ve benimle benzer kaygıları yaşayan insanlarla temas etmek ve daha iyi bir topluma inanmak, bunun için elimizden neler geliri düşünmek bana toplumun içinde var olma cesareti veriyor. Bu etkinlikleri yasakladıklarında biz LGBTİ+’lardan ne yapmamızı bekliyorlar? Evlerimize kapanıp, boynumuzu büküp oturalım mı? Tabi ki de bunu yapmayacağız. Bu yasakların anlamsızlığını görecekler ve geri adım atacaklar. Bu böyle olmak zorunda.”
 

Bekçi-polis şiddeti ve 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü

Yasaklarla beraber seks işçilerinin üzerindeki baskı ve şiddet de arttı. Bekçi ve polisler tarafından Ankara’dan ve birçok şehirden şiddet haberleri bildirildi. Bununla beraber yasaklardan dolayı 3 Mart Dünya Seks İşçileri gününde etkinlikler sosyal medya üzerinden canlı yayınlarla insanlara ulaştırılmaya çalışıldı. 2019 yılında ise yasaklar kalkmazsa derneğin bu alanda yaptığı faaliyetler de engellenmiş olacak.
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği 2008 yılından bu yana seks işçilerinin kolektifleşmesi, sendikalaşması, kendi mesleki birliklerini kurmalarının önündeki engellerin kaldırılması için bilinç yükseltme çalışmaları yürütüyor.
Çetelere, mafya ilişkilerine, seks işçilerinin emeğinin sömürülmesine, hukuksuzluğa, kolluk kuvvetlerinin ayrımcı ve keyfi uygulamalarına, kötü muamele ve işkenceye, çalışırken yaşanılan şiddet ve nefret saldırılarına, medyanın bu saldırıları meşrulaştıran diline karşı bir arada hareket etmenin ve mücadeleyi sürdürmenin önemini vurguluyor.