Almanya’da interseksler için üçüncü cinsiyet kabul edildi

PinkNews’in haberine göre; Almanya’da kabul edilen yasa ile ikili cinsiyete uymayan interseks yeni doğanların doğum belgelerinde daha önce boş bırakılan cinsiyet kısmına artık diverse/çeşitli yazılacak ve interseks vatandaşlar doğum belgelerindeki atanmış cinsiyeti ve isimlerini değiştirebilecekler. Ancak bu işlem için tıbbi bir rapor istenmekte.

Yasa nasıl kabul edildi?

Kasım 2017’de bir interseks’in açtığı ve anayasa mahkemesine taşınan dava, anayasa mahkemesince kabul edilmiş ve alt mahkemelerin interseks aleyhine verdiği kararlar iptal edilmişti. Bu kararın ardından da üst mahkeme, doğumdan itibaren belgelere yeni bir cinsiyet eklenmesini ya da belgelerdeki cinsiyet ibaresinin tamamen kaldırılmasını emretmişti.
Ağustos ayında, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in liderliğindeki kabine, “çeşitli” cinsiyet seçeneğini eklemeye yönelik planları onaylamak üzere oy kullandı.

Rapor zorunluluğu çağdışı

LGBTİ+ hak savunucularının da bulunduğu muhalefetteki Yeşiller Partisi ve ülkedeki bazı LGBTİ+ aktivistleri rapor zorunluluğunun olmasını ve insanların cinsiyet kimliklerinin fiziksel durumlarına göre belirlenmesini çağdışı bulduklarını söylediler. Ayrıca rapor zorunluluğunun bu değişikliğin yapılmasını zorlaştıracağı söylendi.