HALKI ASKERLİKTEN SOĞUTMAYA BERAAT

18 Nisan 2007'de, Ankara-Yüksel Caddesi, İnsan Hakları Anıtı önünde, "Vicdani Retçi Halil Savda ile Dayanışma Eylemi" sırasında; basın bildirisi okumak ve "Asker Olma" yazılı pankart açmak suretiyle.“Halkı Askerlikten Soğutma” suçlamasıyla, TCK 318/1-2’den haklarında dava açılan Serpil Köksal, Murat Dünşen ve İbrahim Kızartıcı'nın, Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarının Pembe Hayattan temsilcilerin de katıldığı 2. duruşması bugün yapıldı. Suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle sanıkların beraatlerine karar verildi.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneğinin de çağrıcıları arasında yer aldığı 318. maddenin kaldırılması amacıyla başlatılmış olan "öldürmeyi reddetmek suç değildir" başlıklı kampanya devam etmektedir.

Saat 13:00'da Ankara Vicdabi Ret Çalışma Grubu tarafından basın açıklaması yapılmış ve bu kampanyanın çağrısı yinelenmiştir. Basın açıklamasında talep edilen hususlar şu şekildedir:

  • Türkiye Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olmasına rağmen, 47 üye ülkenin içinde vicdani ret hakkını anayasal bir hak olarak tanımayan tek ülkedir. Vicdani Retçi O. Murat Ülke davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkûm edilen ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne; 2007 Ekim ayına kadar yasalarını bu yönde değiştireceğine söz veren Türkiye Hükümeti bu taahhüdünü derhal yerine getirmelidir.
  • Vicdani retçilere uygulanan baskı ve engeller derhal sona erdirilmeli, altına imza atılmış olan, Uluslararası Sivil ve Medeni Haklar Sözleşmesi (USMHS)’nin 18. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’nin 9. maddesi derhal uygulanmalıdır.
  • Terörle Mücadele Yasası kapsamına sokularak daha da ağırlaştırılan, TCK Madde 318 ’derhal kaldırılmalı ve süren yargılamalar sonlandırılmalıdır.