20 Kasım etkinlikleri sona erdi: Buradayız, bir aradayız!

Pembe Hayat, bu yılki 20 Kasım etkinliklerini Ankara Valiliği’nin Ankara’da LGBTİ+ etkinliklerini süresiz olarak yasaklaması nedeniyle İstanbul’a taşıdı. SPoD LGBTİ+ ortaklığı ile gerçekleştirilen iki günlük etkinlik programında resepsiyondan film gösterimine pek çok etkinlik yer aldı. Yoğun katılımlı geçen etkinlik programını, 10 farklı şehirden ve örgütten gelen LGBTİ+ aktivistleri de takip etti.
 
Programın ilk oturumu olan Ayta Sözeri ve Esra Özban ile “Sinemada Trans Temsili” başlıklı söyleşide, KuirFest ortaklığı ile düzenlenen “Onun Hikayesi” film gösterimi ardından trans oyuncu ve şarkıcı, aynı zamanda Pembe Hayat Derneği’nin geçmiş dönem Yönetim Kurulu üyesi Ayta Sözeri; kariyerinden, transların sinemadaki temsilinden ve diğer pek çok şeyden bahsetti.
 
Günün son etkinliği olan Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü gecesi ve resepsiyonu, LADEG+ Aileleri ortaklığı ile Boysan’ın Evi’nde gerçekleştirildi. Pek çok şehirden aktivistlerin, elçiliklerin ve sanatçıların katıldığı resepsiyonda Ayta Sözeri bu yılın Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü kazananı oldu. Yaptığı konuşmanın ardından Sema Yakar’a takdim edilen ödül, gecenin sürprizi oldu.
 
Programın ikinci günü, “Yerel Örgütler Buluşması, Trans Hareketi” başlıklı söyleşi ile başladı. Öncelikle Ankara yasağının konuşulduğu oturumda, 10 farklı şehirden gelen aktivistler yerellerinde yaşananların aktarımını yaptı. Trans Evi’nin de konuşulduğu oturumda, trans hareketi üzerine konuşuldu.
 
“Dönersen Düdük Çal (!)” başlıklı oturum, Pembe Hayat Avukatı Emrah Şahin ve SPoD LGBTİ+ Avukatı Hatice Demir eşliğinde başladı. Türkiye’nin her yerinde uygulanan Bekçi uygulaması ve transların maruz kaldığı şiddete dair aktarım yapan avukatlar, diğer pek çok hukuki konudan bahsetti.
 
Trans aktivist Şevval Kılıç ve Buse Kılıçkaya ile gerçekleştirilen bir diğer oturumda ise Esat, Eryaman ve Ülker Sokak olayları konuşuldu.
 
Programın son oturumu olan Gülkan Noir ile “Cinsiyetler Cemi” başlıklı oturumda, “trans yelpazesinde bir çokluk dansı” olan cem üzerine konuşuldu:
“Cinsiyet bir değildir. Ama kozmos öyledir.
Cinsiyet iki değildir. Ama bin yayladır.
Bizim aynada gördüğümüz kendimiz değil dünyadır.
Olmak istediğimiz cinsiyet rüya değil evlâdır.”
 
Son olarak Cumartesi (24 Kasım) “Kader Diyemezsin!” kapanış partisi düzenlendi. Partide Elif KK ve Şevval Kılıç DJ performansı sergiledi.