Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi beş yaşında, 5 yıldır güllümünü canlı tutuyor.

Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi 5. Yılını kutlarken 27-29 Ekim arası “Ekimde aşk zamanı” temasıyla bir dizi etkinlik düzenleyecek. Sine-vizyon, Küründen Futbol ve deneyim aktarımı etkinlikleri 3 güne yayılacak,  son gün de 5. Yıl Partisi’nde kutlama yapılacak.
 
Etkinliklerle ilgili İnisitayifin aktivistlerinden Özcan, KaosGL.org’a şunları söyledi:
“Etkinliklerimiz 27 Ekim 11’de kahvaltı ile başlayacak. Ardından akşam 8’de but güllüm sunucularımızla daha önce böylesini yaşamadığınıza garanti verdiğimiz bir sinevizyon gösterimiz olacak. Sürpriz bir video da sizleri bekliyor. Sinevizyonun ardından serbest kürsüde sohbet edecek ve inisiyatifin beş yılını konuşacağız.”
“İkinci günümüzde, 28 Ekim’de 14’te madi podyumdayız. “Tak takıştır, sür sürüştür” diyerek üç madi jüri karşısında renkli halıdayız. Akşam ise futbol maçımız var. Bakalım sahada futbol dışında neler olacak? Son günde ise yerel örgütlerle deneyim paylaşımı ve parti ile kapatıyoruz annem!”
 

Bu şehirde de alanlarımız vardı ve sahip çıkmalıydık

İnisiyatifin 5 yılını ve bundan sonraki planlarını Pembe Hayat’a anlatan Özcan Kocaeli’nin şehir merkezinde, gerici bir gurup tarafından asılan, nefret söylemlerinin olduğu, fobik bir pankarta karşı hukuk mücadelesi ile başlayan İnisiyatifin kuruluş sürecini şöyle anlattı:
“Belediye binasına çok yakın bir yere asılan pankartı indirtmek ve şikayet etmek için bir araya geldiğimizde, avukatlarımız olmadan polis bizi umursamadı bile. Biz de bu şehirde böyle bir inisiyatife ihtiyacımız olduğuna karar verdik. Çünkü bu şehirde de alanlarımız vardı ve alanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyordu. Burada da mücadeleye ihtiyaç olduğuna inanan insanlarla bir araya gelerek bir deklarasyon yayınladık ve inisiyatifimizi 5 yıl önce kurduk.”
“İlk dönemlerimizde ilk etkinliklerimizden birisi “Benim çocuğum” belgesel gösterimi oldu. Belgeseller gösterdik derken 17 Mayıs etkinlikleri yapmaya başladık. 1 Mayıslarda, 8 Martlarda alanları boş bırakmadık, zaten daha en başında bu alanlar için mücadeleye başlamıştık.”
 

Gullümü canlı tutmak gerek!

“Gullümü canlı tutmak gerektiğini düşündük ve başka etkinliklere de ihtiyaç duyduk. Bir arada olduğumuz ve deneyimlerimizi paylaştığımız, birlikte örgü ördüğümüz, dans ettiğimiz, sohbet ettiğimiz, filmler izlediğimiz etkinlikler yaptık. Hep birlikte Dayanışarak 5 yılı bu şekilde geride bıraktık.”
 
Artık dernekleşmeye de ihtiyaç duyduklarını belirten Özcan, konuşmasını da bu konuyla bitirdi:
“Gelecek dönemde ilk olarak 5 yıllık yeni bir plan belirleyeceğiz. Dayanıştığımız kurumlarla ve kişilerle görüşeceğiz. Öz eleştirilerimizi vereceğiz ve tabi kendimizi övebilirsek biraz da öveceğiz. Politikalarımızın üzerinden geçip yeni politikalar belirleyeceğiz. Şimdiye kadar ihtiyaç olmadı ama burada uzun yıllar kalıcı bir LGBTİ örgütlenmesi olabilmesi için dernekleşmeye ihtiyacımız olacak, gelecek dönemde böyle bir sürece girmeyi de artık düşünüyoruz.”
 
İnisiyatifin facebook sayfası’na buradan ulaşabilirsiniz.