Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı Başladı!

KaosGL Derneğinin öncülük ettiği konferans 17-19 Ekim tarihleri arasında İzmir’de düzenleniyor. Konferans boyunca öncelikli ele alınacak sorun, sözleşmelerde insan haklarının öznesi olduğu belirtilen “herkes”in insan haklarından eşit olarak yararlanıp yararlanamadığı ile eşit yararlanması bağlamında bir araç olarak hukukun neleri gerçekleştirebileceği olacak.
Konferansa, iki güne yayılan beş ayrı oturumda; Ankara, Mersin, İstanbul, Adana ve İzmir’den avukatların yanı sıra; Ankara ve Kadir Has Üniversitesi’nden akademisyenlerin ve Kuir Kıbrıs, Pembe Hayat, Pozitif-iz, Engelli Kadın, Mültecilerle Dayanışma derneklerinden temsilciler de katılacak. Konferansın uluslararası konukları ise Batı Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ Eşit Haklar Derneği ERA, Avrupa Lezbiyen Koneransı, Karadağ LGBTİ örgütü Juventas, Kosova Eşitlik ve Özgürlük Merkezi ve Transgender Europe.
 

Hukuki açıdan ne durumdayız?

Toplumsal cinsiyet bazlı temel sorunlardan biri olan cinsiyet temelli şiddet ile nefret suçlarını ve bunlarla mücadelede hukuki açıdan ne durumda olduğumuzun konuşulduğu oturum dün gerçekleşti. Oturuma Mersin Barosundan Av. Ezgi Özkan, Sırbistan Eşit Haklar Derneği (ERA)’nden  Av. Vuk Raicevic ve Avrupa Lezbiyen Konferansı Yönetim Kurulu’ndan Dragana Todorovic katıldı.
Oturumun modaratörlüğünü yapan Pembe Hayat Derneği Avukatı Emrah Şahin, başlangıçta Ankara’daki yasaklardan, sivil ekiplerin ve bekçilerin şiddetinden ve haksız para cezalarından bahsetti. Oturumda ayrıca Nefret suçları ile hukuki mücadele yolları, gelinen aşamalar, farklı bakış açıları ve Balkan ülkelerinde yaşanan örnekler üzerinden değerlendirmeler yapıldı.
 
Konferansta bugün trans geçiş sürecindeki hukuki kazımlar ve eksiklikler konuşulacak ve yarın hukuki kazanımlar elde etmek için nasıl koordine olunacağı konuşularak konferans sonlanıyor olacak.