Mersin’de bekçiden trans kadına: "Bu şekilde gezemezsin"

Haber: Kaos GL
 
Mersin’de 11 Ekim’de akşam saatlerinde bekçiler bir trans kadını kimlik kontrolü için durdurdu. Bekçiler, Yenişehir’de bir bankamatikten para çektikten sonra evine gitmek isteyen trans kadına, “Ne yapıyorsun burada? Bu şekilde burada gezemezsin” dedi. Trans kadın da cep telefonu ile konuşmayı çekti. Ardından bekçiler polis çağırdı ve trans kadına Kabahatler Kanunu’ndan para cezası kesildi.
Olayı sosyal medya hesabından duyuran Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği, “Trans kadın polis merkezine giderek yapılan işlemin bir hak ihlali olduğunu söyleyerek, kendisine ceza yazan polis memurlarından ve bekçilerden, kolluk güçleri de trans kadından şikayetçi oluyorlar. Yine bir hak ihlali, yine bir kabahatler kanunu, tıpkı 18. Yüzyılın sonlarında sokağa çıkmaya korkan insanların uğradıkları haksızlıklar zinciri” diye yazdı.
Dernek, suç duyurusunun ve yasal sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

 

Ankara’da adeta sokağa çıkma yasağı!

Öte yandan Ankara’da bir süredir bekçi ve polisler trans kadınlara sokağa çıkma yasağını andıracak şekilde baskı uyguluyor. Eylül ayında bekçilerin sokaklardaki trans kadınlara şiddet uyguladığını, keyfî olarak trans kadınların sokaklarda yürümesini engellediğini duyuran Pembe Hayat, son olarak 15 Ekim’de İskitler’de seks işçisi trans kadınların, kolluk kuvvetleri tarafından darp edilerek alıkonulduğunu yazdı. Pembe Hayat’ın sitesinde yer alan bilgilere göre polis, trans kadınların aracına biber gazı attı.

 

Bekçiler?

KaosGL.org 2017 yılında LGBTİ+ hak savunucularına bekçi uygulamasını sormuş ve LGBTİ+ hak savunucuları bu uygulama ile sokaklarda ayrımcılığa uğrayacaklarını söylemişti.
Yazı dizisindeki haber ve söyleşiler şöyle:
Aman, bekçi!
“Bekçilerle mahallemizde dahi sokağa çıkamaz olacağız”
Bekçi olarak göreve başlayıp, “bekçi baba” olacaklar
Yeniden hayata geçen bekçilik sisteminin hukuki statüsü
‘Polisin yetişemediği yerde ihlalin adı bekçi’