New York’ta Üçüncü Cinsiyet Tanımlanıyor: “X”

PinkNews’in haberine göre, geçtiğimiz günlerde New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, ikili cinsiyet sistemi dışında tanımlanan kişiler için bir yasa tasarısını imzaladı. Kendini kadın veya erkek olarak tanımlamayan kişiler için yapılan bu düzenlemede, resmi belgelerde artık cinsiyet ibaresi yerine “X” kutucuğu da bulunacak.
 
Getirilen bu değişiklikle, kimlik belgelerinde kadın ya da erkek ibaresi bulunan kişiler, beyanları esas alınarak 50 dolarlık bir ücret karşılığında cinsiyet ibaresine “X” belirteci koydurabilecek.
 

“Herkesin kendi olma hakkı vardır”

Getirilen bu uygulama sonrası açıklama yapan Blasio, herkesin kendi kimliğinde düzenleme için ve kendi olması için hakkı olduğunu söylüyor:
 
“New Yorklular bu sayede kimliklerindeki ibareyi “K” , “E” ya da “X” olarak değiştirebilir. Trans ve cinsiyetsiz vatandaşlarımızı önemsiyoruz.”
 

“Eşitliğe doğru bir adım”


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orange is the New Black oyuncusu Asia Kate Dillon, uygulamanın eşitliğe doğru bir adım olduğunu söylerken, kadın ya da erkek ibaresinin “X” ile değiştirilmesinin herkesin ilk önce insan olarak görüleceğinin habercisi olduğunu belirtiyor. Kendisini cinsiyetsiz olarak tanımlayan aktör, doğduğunda kadın olarak atandığını söylüyor ve bunun kişinin cinsiyet kimliğini belirleyemeyeceğini savunuyor.