7. Pembe Hayat Trans Kampı Sona Erdi

eçtiğimiz hafta Pembe Hayat'ın düzenlemiş olduğu 7. Trans Kampı Cumartesi (29 Eylül) sona erdi.
 
Pembe Hayat Derneği, 6 senedir düzenlemekte olduğu Trans Kampı'nın yedincisini 24-29 Eylül tarihlerinde 30 transın katılımıyla gerçekleştirdi. Pek çok farklı şehirden trans kadın ve trans erkeğin katıldığı kamp, pek çok atölyeye ev sahipliği yaptı.
 
Katılımcılar, kampın ilk gününde açılış toplantısı ile bir araya gelmenin ardından, ikinci gün ise Baran Ergenç ile Kendi Kendine Beden Atölyesi ve Av. Emrah Şahin ve stajyer Av. Betül Aydemir ile Hukuk Atölyesi'nde bir araya gelmişlerdi.
 
Devam eden günlerde ise, güne yine Ergenç ile başlayan katılımcılar, yumuşak doku üzerine yoğunlaşılmış bir program ve atölyenin son gününde ise sinir sistemi odaklı bir atölye ile başladı. Ardından Janset Kalan'ın yürütücülüğünde gerçekleşen Stratejik Planlama ve Risk Analizi başlıklı atölyede gruplar haline ayrılan katılımcılar, belirli sorular üzerinden Pembe Hayat Derneği ile ilgili beklenti ve geri dönüşlerini paylaştılar. Atölyenin ikinci ayağında katılımcıların aldığı notlar üzerine konuşuldu.
 
Pozitif-iz Derneği'nden Tekin Tutar'ın katıldığı 'Her Yönüyle HIV' başlıklı atölyede, interaktif bir şekilde katılımcılar HIV'in tıbbi, psikolojik ve sosyal boyutlarını masaya yatırırken, tedavi ve bulaş yolları üzerinde de duruldu.
 
Gülkan Noir, 'Cinsiyet, Etiket, Mukâvemet' başlığı altında gerçekleşen atölyede, katılımcılar ile birlikte cinsiyet ve cinsiyet çeşitliliğinin ne olduğu üzerine konuştu. Cinsiyet katmanları, cinsiyet kimliği, cinsel roller gibi başlıklar altında çeşitlilik üzerine konuşulan atölyede, "Trans Özgürleşmesi; Pembenin ve Mavinin Ötesinde" adlı kitabın da yazarı Leslie Feinberg'in 'Cinsiyet bize verilen dilde kendimizin yazdığı bir şiirdir.' sözü de hatırlandı.
 
Emirhan Deniz Çelebi yürütücülüğünde gerçekleştirilen herkesin katılımına Erkeklik Atölyesi'nde ise, erkeklik deneyimleri ve pratikleri üzerine katılımcılarla birlikte konuşuldu. Ardından KuirFest'in Voltrans ve Onun Hikayesi gösterimleri yer aldı.
 
Kampın son gününde gerçekleştirilen Geçiş Süreci atölyesinde ise, Şennur Ören ile birlikte pek çok trans kendi deneyimlerini paylaştı ve uyumlama sürecindeki yaşanan aksaklıklar tartışıldı.
 
Kamp, Derin Akıllı'nın kapanış konuşması ile sonlandırıldı. Yapılan konuşmada, bir aradalığın iyi gelmesi ve trans erkek ve trans kadınların bir araya gelmesinden doğan dayanışma üzerinde duruldu.