'Trans Güzellik Yarışması'ndan Trans Onuruyla Çekiliyoruz!'

 BUT Trans Güzellik Yarışması jüri üyesi trans aktivistler heteroseksist güzellik algısını dayatan yarışmadan, “trans onuru”n sahip çıkarak çekildi. Yarışma Trans Onur Haftası etkinliklerinden de çıkartıldı.

 

Eser: Ferhat İgit

Jüri üyeleri Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya, Ganimet; İstanbul LGBTİ’den Ebru Kırancı ve Mersin 7 Renk’ten Yağmur Arıcan bu akşam Trans Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan But Trans Güzellik Yarışması’ndan çekildi.

Yarışma ilk olarak gullümlü ve güzellik algısıyla dalga geçecek bir parti olarak kurgulanmış; ancak devamında Hêvî LGBTİ, bu yarışmanın ciddi bir yarışma olacağını, duyurmuştu.

Heteroseksist erkek bakış açısının politikalarına sızmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan trans aktivistler, BUT Trans Güzellik Yarışması jüriliğinden “trans onuru”na sahip çıkarak çekildiklerini söyledi.

“Trans onuruna sahip çıkıyor, jüriden çekiliyoruz”

Aktivistlerin açıklamasının tam metni şöyle:

“BUT Trans Güzellik Yarışması jüriliğinden “trans onur”una sahip çıkarak çekiliyoruz:

“Trans kadınlar olarak önyargı ve ayrımcılıktan, çirkin veya güzel ayrımı olmaksızın sürekli muzdaribiz. Trans kadınlar ve erkekler için güzel veya yakışıklı olmak kabul edilebilirliği sağlamak için bir araç. Bu kapsamda LGBTİK kültürün de bir parçası olan eğlence ve ironi dozu yüksek bu etkinlik de heteronormatif ve ataerkil bakışın nesnesi olmadan, kendi bedenimizin imgesine sahip çıkabileceğimizi düşündük. Bu etkinlik bizim için kız kardeşlerimizle beraber kapatıldığımız erkek bakışın hapishanesinden kısa bir süre için bile olsa kurtulma olanağı barındırıyordu.

Trans varoluşların kategorilere hapsedilmesine izin vermeyeceğiz!

“Kadınların yüzyıllardır mağdur olduğu güzellik anlayışının bir benzerini ödünç alarak, trans varlığının özgürleştirici ve devrimci yönlerinin terbiye edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. Bize dayatılan ve mutlak olduğu varsayılan cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini sorgulayan bizler, trans varoluşlarının belirli kategorilerin içine hapsedilmesine izin vermeyeceğiz.

“Transların kendilerini ifade edecekleri alanı yaratmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bu alanları yaratırken de heteroseksist erkek bakış açısının politikalarımıza ve etkinliklerimize sızmasına izin vermeyeceğiz.

Götlü-göbekli, trikalı-trikasız olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!

“Feminen-maskülen, çiftcinsiyetli-cinsiyetsiz, götlü-göbekli, trikalı-trikasız, putkalı-putkasız, titalı-titasız, beldeli-beldesiz veya daha farklı olabiliriz. Ve bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Tüm trans varoluş biçimlerinin görünürlüğünü arttırıp, birbirleri arasında hiyerarşi kurmadan, heteroseksist ezberleri de bozarak trans hareketi görünür kılıyoruz.

“Trans olmak insanların birbirinden farklı olduklarını ve farklı olma potansiyeli taşıdıklarını gösteren, bulundukları dünyayı da özgürleştiren bir durumdur. Trans bireyler herkesle, koşullara bakılmaksızın her zaman eşittir.

Güzellik normlarını alt üst eden Conchita Wurst’un arkasından yürüyelim

“Bu sene birçok “devlet büyüğünün” rahatsız olup, yarışmadan çekilmekle tehdit ettiği Conchita Wurst’un toplumun kabul görmüş güzellik normlarını altüst eden Eurovizyon zaferinin arkasından yürüyelim.

“Bu sene beşincisi gerçekleştirilecek olan Trans Onur Yürüyüşü etkinlikleri arasında yer alan ve Hevi LGBTİ İnisiyatifi tarafından düzenlenen BUT Trans Güzellik Yarışması jüriliğinden “trans onur”una sahip çıkarak çekildiğimizi beyan ederiz.”

Yarışma Trans Onur Haftası’ndan çıkartıldı

Jüri üyesi trans aktivistlerin yanı sıra; İstanbul LGBTİ Derneği ve Trans Onur Haftası Komisyonu da bu etkinliğin Trans Onur Haftası etkinlikleri arasından çıkartıldığını söyledi. İstanbul LGBTİ Derneği; yarışmanın hep beraber ilk planladığı halinin genel estetik algısına karşı duracak gullümlü bir parti olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

“Trans Onur Haftası örgütlenme komisyonu olarak 16 - 22 Haziran 5. Trans Onur Haftası’nda yapılacak etkinlikleri farklı LGBTİ oluşumları ve transfobi karşıtı kadın örgütleri ile örgütleme çalışmalarına yaklaşık bir buçuk ay önce başladık. Bu kapsamda gerçekleşecek olan çeşitli panel, etkinlik ve atölyeleri ise iş bölümü üzerinden gerçekleştirmeye çalıştık. Ortak irade üzerinden gerçekleştirilecek olan tüm etkinlikler bu toplam tarafından paylaşıldı ve program çalışmalarına başlandı. Bu çerçeve etrafında genel estetik algısına karşı duracak eleştirel, jüri üyelerinin kimlikleri ve yarışmada takınacakları tavır sebebiyle gullümü bol bir parti yapılması var olan irade tarafından kabul edildi.

“Amacı bu güne kadar yapılmış Onur Haftası partilerinden farklı olmayan bu etkinliği Hevi LGBTİ’nin organize etmesi kararı alındı. Ancak bu aşamadan sonra Hevi LGBTİ insiyatif kullanarak Pride düzenleme komitesinin kararını dikkate almadan ciddi bir güzellik yarışması organize etti ve bu konuda dün akşama kadar jüri üyeleri de dahil kimseye bilgi vermedi. İstanbul LGBTİ daha önce de benzer önerileri geri çevirdiği gibi bundan sonra da güzellik yarışması düzenlemek ya da parçası olmak için kendini yetkili görmüyor. Yarışma itirazlarımıza rağmen Hevi LGBTİ tarafından tek taraflı olarak gerçekleştirilecek. Trans Onur Haftası komisyonu ve İstanbul LGBTİ olarak yarışmayla hiç bir bağlantımız olmadığını ve yarışmadan çıkan sonuçlarının bizi bağlamadığını duyuruyoruz.”