3 MART SEKS İŞÇİLİĞİ VE İNSAN HAKLARI SEMPOZYUMU

2001 yılının 3-6 Mart tarihleri arasında Hindistan'ın Kalküta kentinde düzenlenen seks işçileri karnavalına dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan, 25.000'i seks işçisi olmak üzere 50.000'in üzerindeki kişi 3 Mart'ın 'Dünya Seks İşçileri Hakları Günü'olarak kutlanmasına karar verdi. O günden sonra 3 Mart dünyanın birçok ülkesinde seks işçilerinin haklarını dile getirdikleri bir onur günü olarak kutlanmaya başlandı.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği olarak bu sene yedincisini düzenlediğimiz etkinliklerle herkesi seks işçiliği hakkında zihin açıcı bir deneyim yaşamaya çağırdık. Çağrımıza her yıl olduğu gibi Türkiye ve dünyadan pek çok seks işçisi, akademisyen ve aktivist yanıt verdi.

Etkinlikler kapsamında 27 Şubat Perşembe günü Gençler Birliği Kara Kızıllar ve Fahişeler dostluk maçı yaptı. Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ın yönettiği maçta Kara Kızıllar 30-5 mağlup oldu. "İbne hakem!" "Hepimiz orospu çocuğuyuz!" sloganlarının atıldığı futbol maçına basın yoğun ilgi gösterdi.



28 Şubat Cuma günü akademisyen ve performans sanatçısı Tuna Erdem seks işçilerine yönelik kapalı ProDomme atölyesi düzenledi. ProDomme'lar için hazırlanan atölyede Profesyonel Dominatrix'in çeşitleri, müşterilerin istek ve beklentileri, farklı fetiş ve uzmanlık konuları, BDSM partner bulma sitelerinde ProDomme'ların konumu ile ProDomme'ların dikkat etmesi gereken sağlık, güvenlik ve sorumluluk alanları ele alındı.



Aynı gün saat 18:30'da Yüksel Caddesi İnsan Hakları heykeli önünde gerçekleşen basın açıklamasında dilek fenerleri uçuruldu. Saat 21:00'da ise Pembe Hayat gönüllülerinin düzenlediği karaoke partisinde yerli yabancı şarkılar eşliğinde çılgın bir gece geçirildi.



1 Mart Cumartesi günü Selin Berghan moderatörlüğünde "Beynelmilel Porno Lobisi Ankara'da" başıklı oturumunda Buse Kılıçkaya, Türkiye örneği üzerinden konuşurken, Fransız seks işçisi ve aktivisti, seks işçileri sendikası yönetim kurulu üyesi Thierry Schauffer, "Özgürlük İçin Yeni Bir Model: Seks İşçileri Örgütlenmesi" konulu sunum yaptı. Ardından 29 yaşındaki trans erkek seks işçisi Andres Cat, "Seks işçilerine yönelik damgalama ve suçlama: İsveç Örneği" başlıklı sunumunu yaptı. Ganimet'in moderatörlüğünü yaptığı "Kabahatsizsiniz!: Türkiye'de Seks İşçiliği Mevzuatı ve Kabahatler Kanunu" başlıklı oturumda gazeteci İsmail Saymaz "Medyada Seks İşçiliği ve Kabahatler Kanunu" sunumunu yaparken, akademisyen Ayça Kurtoğlu "Seks Barışı veya Seks İşçiliğine Dikotomilerin Dışından Bakmak" konulu sunum yaptı. Avukat Ahmet Toköz ise "Kanunsuz Suç Olmaz. Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz" başlıklı sunumunda Türkiye'de uygulanan Kabahatler Kanunu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.





Aynı gün Tuna Erdem, BDSM diye anılan cinselliğin ne olduğu ve ne olmadığını, BDSM'de hangi rollerin bulunduğunu, hangi cinsel etkinlik ve eylemlerin bu başlığın altında sıralanabileceğini, BDSM cinselliğinin olmazsa olmaz kurallarını anlatıp, bu cinselliğe ilişkin dolaşımdaki kimi yanlış algıları düzeltmeye çalıştı.

2 Mart Pazar günü yerel LGBT örgütleri ile düzenlenen kapalı toplantıda katılımcılara "Seks işçiliği yerel LGBT örgütlerinin gündeminin neresinde' Seks işçiliği LGBT ile temas ediyor mu' Örgütlerin kendi yerelinde yaşadığı zorluklar neler'" soruları yöneltildi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden LGBT örgütlerinin temsilcileri bu soruları açık kürsüde yanıtladı.