KABAHATLER KANUNU ANKARA'DA BAŞKA, MERSİN'DE BAŞKAYMIŞ!

Kabahatler Kanunu trans kadınlar aleyhinde, hukuk ilkelerine aykırı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Mersin'de bir trans kadına 19 Şubat tarihinde kanunun 36. maddesi uyarınca 'başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültü yapmak'tan idari para cezası kesildi.

Hukuk ilkelerine aykırı para cezası

Trans kadınlara Kabahatler Kanunu'nun çeşitli maddeleri kaynak gösterilerek keyfi para cezaları kesiliyor. Mersin'de yaşanan olaya ilişkin ise Avukat Ahmet Toköz itiraz dilekçesi hazırlayarak, 'Kanunun uygulaması 'kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi'ne aykırıdır'dedi.

Müvekkili ve bir çok bireyin, cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi veya seks işçisi oldukları gerekçesiyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında görünürlüklerinin ortadan kaldırılması, yok edilmesi veya bulundukları yerlerden sürülmeleri maksadıyla idari yaptırım kararları uygulanarak cezalandırılmak istendiğini hatırlatan Toköz şöyle devam etti:


Ankara'da başka madde, Mersin'de başka!

'TC kanunlarında, seks işçiliği, travesti veya transseksüel olmak suç olarak tanımlanmamıştır. Ancak idari mülki amirler ve kolluk görevlileri varoluşları suç olmayan bireylere varoluşları nedeniyle ceza uygulamak istemektedirler. Bu nedenle örneğin Ankara'da ilgili kanunun 37. maddesini Mersin'de ise ilgili kanunun 36. maddesini hukuka aykırı olarak dayanak yaparak idari yaptırım kararı cezasıyla karşı karşıya bırakmaktadırlar. Bu durumsa açıkça olağanüstü koşullarda dahi askıya alınamayacak olan 'Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi'nin bile isteye askıya alınması anlamına gelmektedir.'


Haksız yakalama ve gözaltı

Anayasa'nın ayrımcılığı düzenleyen 10. maddesine ve Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'Ayrımcılık Yasağı' başlıklı bölümüne aykırı bir şekilde kesilen para cezasının yanı sıra, polis Mersin'de haksız yakalama ve gözaltı işlemi de uyguladı.


Delil: Tabi ki yok!

Kabahatler Kanunu'na aykırı bir davranışın gerçekleştiğine ilişkin ise polis tutanaklarında herhangi bir delil yer almıyor.

Haber: Kaos GL