LGBT'LER İSA ŞAHMARLIYI ANDI

Anka LGBT, Gökkuşağının Kızılı, Kaos GL, Mersin 7 Renk ve Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin imzacı olduğu basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

Basına ve kamuoyuna,

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transları (LGBT) yok sayan, yaşamın dışına iten, yalnızlaştıran ayrımcı düzen bir arkadaşımızı daha aramızdan aldı. Azerbaycan’da yaşayan LGBT aktivisti İsa Şahmarlı, ömrünü mücadelesine adadığı gökkuşağı bayrağıyla kendini asarak yaşamına son verdi. Türkiye’deki gibi Azerbaycan’da da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı LGBT’leri koruyan hiçbir yasal güvence yok. LGBT alanında çalışan örgütler, siyasetçiler, sanatçılar baskı altında. LGBT’ler açılamamakta, açık alan mücadelesi verememekte.

20 yaşındaki İsa tıpkı diğer LGBT’ler gibi okulda şiddet gördü, sonrasında okuldan atıldı, işe alınmadı ve ailesi tarafından evinden kovuldu. Türkiye’de de LGBT’ler sistem tarafından yok sayılıyor; iktidar eliyle eğitim ve istihdam süreçlerinden dışlanıyor, örgütlenmeleri engelleniyor, gelecekleri ellerinden alınıp ölüme sürükleniyor. İsa’nın hikâyesi, hepimizin hikâyesidir.

Size, arkasında bir veda mektubu bırakan İsa’nın son sözlerini okumak istiyoruz:

“Gidiyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil… Ben mutlu olmaya gidiyorum… Anneme de deyin ki, onu çok seviyorum. Hepiniz ölümümde günahkârsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda.”

Tabutu gökkuşağına bayrağına sarılan İsa’nın ölümünden hepimiz sorumluyuz. İsa’yı bu renksiz, hiçbir farklılığa tahammül göstermeyen, kapitalist-heteroseksist düzen ölüme sürükledi.

Biz bu düzeni kabul etmiyoruz! Başta yaşam hakkımız olmak üzere eğitim, çalışma, barınma gibi temel haklarımızın yasal güvenceye alınmasını, yaşamın her alanında ayrımcılığın suç sayılmasını, LGBT örgütlenmesinin ve siyasi karar alma mekanizmalarında yer almamızın önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Taleplerimiz hayata geçene dek mücadele edecek, örgütlenecek, sesimizi yükselteceğiz.

Susmayalım ki bu dünyanın renkleri solmasın, öfkemizi haykıralım ki gökkuşağı bayrağı boynumuza dolanan urgan olmasın!

Direneceğiz, dünya bütün renklerini kabul edene dek!