3. PEMBE HAYAT KUİRFEST

FESTİVAL FİLMLERİ

GÖKKUŞAĞININ ALTINDA

DALGALANAN GÖKDELENLER/FLOATING SKYSCRAPERS
I FEEL LIKE DISCO
JAURÈS
KİM KORKAR VAJİNA WOLF'TAN/WHO'S AFRAID OF VAGINA WOLF'
KOMEDYEN/THE COMEDIAN
MARGARITA
PALERMO'DA BİR SOKAK/A STREET IN PALERMO
SARAH KOŞMAK İSTİYOR/SARAH PREFERS TO RUN
SIFIR BİR SIFIR/ONE ZERO ONE
YÜK/THE WEIGHT


L-TARİH

LESBIANA: PARALEL BİR DEVRİM/LESBIANA: A PARALLEL REVOLUTION
NADİDE ÇİÇEKLER/REACHING FOR THE MOON


KERN

AXEL & PETER
İNANÇ, AŞK, ÖLÜM/GLAUBE, LIEBE, TOD
KERN


OKUL YOLUNDA

DİKKAT! OKULDA TRANS VAR
VERONICA VIDELA'NIN TUTKUSU/LA PASION de VERONICA VIDELA


AİLE

DEDEM TUHAF BİRİ/MY STRANGE GRANDFATHER
DÖNÜŞEN AİLELER/TRNASFORMING FAMILY
HATCH/KULUÇKA
YAZ TATİLİ/SUMMER VACATION


KUİRBELGESEL

GÖRÜNMEZLER/LES INVISIBLES
İNTERSEKSİYON/INTERSEXION
TRANS SALYANGOZLAR/SHE MALE SNAILS
VOLTRANS


OSLO GL FİLM FESTİVALİ SEÇKİSİ

BALON/AIR BALLOON
CEZBEDEN TUZAK/SHARK BAIT
HAMBURGER/BURGER
BALDGUY/KEL ADAM
OH! MY GOD!/AMAN TANRIM!

TRANSCREEN FİLM FESTİVALİ SEÇKİSİ

BATAN GEMİYİ TERKEDEN FARELER GİBİ/LIKE RATS LEAVING IN A SINKING SHIP
DAHA YENİ BAŞLADIM/I'VE ONLY JUST BEGUN
İŞPORTACI/THE HAWKER
NEYE BAKIYORSUN'/WHAT YOU LOOKING AT'
ONLAR POMOSEKSÜEL/SO POMO
PEDER JOHN THOMAS'IN İTİRAFI/THE CONFESSION of FATHER JOHN THOMAS
ÚRSULA'NIN ZAFERİ/LA VICTORIA DE ÚRSULA


KUİRKISA

BENJAMİN'İN ÇİÇEKLERİ/BENJAMIN'S FLOWERS
MUTLU/HAPPY
SOY BENİ/UNDRESS ME
YUMUŞAKÇA ÖP BENİ/KISS ME SOFTLY
ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞİM/CHANGE OVER TIME

FESTİVAL SİNEMASI & BİLETLER

Pembe Hayat KuirFest'te film gösterimleri ve söyleşiler Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda ve Tayfa Kitapkafe' de gerçekleşecek. Sinemaseverler biletlerini 10 Ocak'tan itibaren Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda açılacak gişelerden satın alabilecek.
Bilet fiyatları: Öğrenci: 9 TL, Tam: 11 TL.
Tayfa KitapKafe'deki söyleşiler ve gösterimler ise ücretsiz olacak.

Venedik, Tribeca, Berlinale, Cannes ve Sundance Film Festivali programlarında yer alan birçok ödüllü filme programında yer veren 3. KuirFest, bu yıl direniş, yaşlılık, beden, eğitim, aile ve eşcinsel aşkı merkeze alan 50'ye yakın filmi 10 farklı bölümde beyazperdeye taşıyor.


AÇILIŞ FİLMİ: KİM KORKAR VAJİNA WOLF'TAN

Pembe Hayat KuirFest'in Açılış Töreni 16 Ocak Perşembe günü saat 19:00'da Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda başlayacak. Festival'in açılış filmi ise tamamı kadın oyunculardan oluşan komedi filmi 'Kim Korkar Vajina Wolf Wolf'tan'(Who is Afraid of Vagina Wolf, 2013) adlı film olacak. Anna Margarita Albelo'nun, sanatçı olmak ve yaşlanmak temalı hareketli, eğlenceli ve ana akım sinemanın olanaklarından faydalanan filminde, muhteşem soundtrack'inin yanısıra L-World ve True Blood dizilerinden de birçok oyuncusuyla dikkat çekiyor.

Film gösterimlerinin yanı sıra; direnişin tartışıldığı, kayıpların anıldığı, zulüm ve şiddete karşı çıkmada en çok ihtiyaç duyulan cesaret hikâyelerinin anlatıldığı panel ve atölyelere bu sene; '80'lerde Lubunya Olmak'oyunuyla MekanArtı Ekibi, 'öteki' herkes için hazırlandığı sahnesi ile 'Kafası Karışık Kontrtenor - Nuri Harun Ateş've DJ kabinindeki hünerleriyle pop divaları arası 'Yıldız Savaşları''başlatmak için Cenk Erdem etkinliklere dâhil olacak.


GÖKKUŞAĞININ ALTINDA

Festival'in 'Gökkuşağının Altında'bölümünde Kore'den Fransa'ya, Arjantin'den Yeni Zelanda'ya son yılların ödüllü ve ilgiyle beklenen LGBT temalı filmleri Ankara'da ilk kez KuirFest'te görücüye çıkıyor.

Tomasz Wasilewski'nin yönettiği, Karlovy Vary Film Festivali'nden ödülle dönen 'Dalgalanan Gökdelenler'(Floating Skyscrapers, 2013), annesi ve kız arkadaşı Sylwia'yla yaşayan ödüllü yüzücü Kuba'nın bir açılışta kendisiyle aynı yaşlarda bir genç olan Michal'le tanışması ve aralarında gelişen ilişkiyi anlatan Polonya yapımı bir dram.

Axel Rannisch'in yeni filmi 'I Feel Like Disco'bizi tekrar şişmanların dünyasına davet ediyor. Yatağının kenarına astığı kartpostalda 'Şişman çocukları kaçırmak daha zordur.'yazan Florian, babasının antrenörlüğünü yaptığı Radu'ya aşık olmak üzeredir. Babası evde değilken ergenlik çağındaki, disko aşığı genç dünyanın en mutlu gencidir. Annesiyle 70'li yıllar disko kostümleri giyip dans edebilir ve bütün sıkıntıları unutabilir. Baba Hanno ise kızlarla ilgilenmeyen şişman oğluyla ne yapacağını bilememektedir. Şişman ergenlerin dünyası bir disko topu kadar eğlenceli ama florasan ışıklar kapandığında bir o kadar da yaralı ve harap.

Berlinale kapsamında 1987 yılından beri dağıtılan ve kuir sinemanın en önemli ödüllerinden biri olan Teddy Ödülü'nü kazanan 'Jaurès', her zaman kurmaca ile belgeselin sınırlarında gezinmeyi seven yönetmen Vincent Dietreu'nun son filmi. Film, yönetmenin eski sevgilisi Simon'ın çektiği görüntüler eşliğinde akarken Simon'un yüzünü asla görmeyiz. Afgan mültecilerin çevresinde yattığı Jaures istasyonuna, onlara yönelen kamera eşliğinde bir aşkın bitiş hikâyesini bütün duyularımızla tecrübe ederiz.

İlk gösterimini Cannes Film Festivali'nde yapan ve 'Kuir Palmiye' ödülü için yarışan 'Sarah Koşmak İstiyor'(Sarah Prefers to Run, 2013), koşmayı her şeyden çok seven genç bir orta mesafe koşucusu olan Sarah'ın cinsel uyanış hikâyesini anlatıyor.
Tim Lienhard'ın drag performansçısı 33 yaşındaki Faslı-Alman Mourad ile 48 yaşındaki Hollandalı Antoine'ın hikâyesini anlatan belgesel-masalı 'Bir Sıfır Bir'(One Zero One, 2013), eşsiz bir dostluğun, toplumun kıyısında hayatta kalmanın ve birinin yaşamını ilelebet gölgede geçirecekmişçesine mimlemiş aksilikler ve engellere karşı kazanılan büyük zaferin öyküsünü anlatıyor.

Bu yılın en iyi İngiliz yapımı filmleri arasında yer alan 'Komedyen'(The Comedian, 2012), farklı bir bölgeden kuir hikâye anlatmayı deniyor. Kazanımlar veya kurbanlık üzerinden konuya yaklaşmak yerine durağan ve yeterince anlatılmamış bir yönüne odaklanıyor. Hayatın gitgide zorlaştığı ve gülecek pek fazla şeyin kalmadığı ve cinsellikle pek de alakası olmayan bir Londra'ya...

Dominique Cardona, Laurie Colbert'in birlikte yönettikleri 'Margarita', 6 yıldan uzun zamandır yasadışı yollarla Kanada'da yaşayarak çocuk bakıcılığı yapmakta olan hayat dolu Margarita'nın beklenmedik bir kaza ile bütün hayatının değişmesini anlatıyor.

Tümüyle kadınlardan oluşan eksantrik komedi 'Kim Korkar Vajina Wolf'tan'da (Who is Afraid of Vagina Wolf, 2013) karizmatik yönetmen Anna orta yaş bunalımından muzdariptir. Kırkına yeni basmıştır, ne bir işi ne de kız arkadaşı vardır ve Los Angeles'ta bir arkadaşının garajında yaşamaktadır. Anna Margarita Albelo'nun, sanatçı olmak ve yaşlanmak temalı hareketli ve eğlenceli filminde, muhteşem soundtrack'inin yanısıra L-World ve True Blood dizilerinden birçok oyuncu da yer alıyor.
Sevgililer Rosa ve Clara arabayla Palermo'da bir düğüne gitmektedirler. Fakat yolda yaşlı bir kadın tarafından sürülen bir araba ile kafa kafaya gelirler. İki tarafta diğer arabanın geçmesine izin vermez ve olaylar gitgide ısınır. Emma Dante'nin ilk filmi 'Palermo'da Bir Sokak'(A Street in Palermo, 2013), Venedik Film Festivali'nde eleştirmenler tarafından beğeni ile karşılandı ve festivalden ödüllerle döndü.

Esther Martin Bergsmark'ın toplumsal cinsiyet rollerinin dışında yer almanın ilhamından beslenen kişisel, şiirsel belgeseli 'Trans Salyangozlar'(She Male Snails, 2012), değişmekte olan bir androjen vücudun farklı yönleri üzerine büyülü, eşsiz ve duyarlı bir melez film. Film, hayali bir dünyayla katı bir gerçekliğin birbirine karıştığı noktada bir hayatta kalma hikâyesini anlatıyor, iki cinsiyet arasında bulunup hayatta kalabilmek için üçüncüsünü yaratan bir insanla ilgili bir masal-belgesel.

Venedik Film Festivali'nden 'Kuir Aslan' ödülü ile dönen Kore yapımı 'Yük'(The Weight, 2012), KuirFest'te öne çıkanlar arasında. Morgda çalışan levazımatçı Jung ölüleri temizler, giydirir... Doğuştan kamburdur, her gününü eziyet dolu hayatına katlanmakla geçirir: kronik rahatsızlıkları, seks işçiliği yapan trans kadın kardeşi, zalim üvey anneleri... Gerçek ile kurgunun iç içe geçtiği hayatında cesetler giderek arkadaşı ve hayal dünyasının öznesi haline gelir. Sert sahneleriyle Venedik Film Festivali´ndeki ilk gösteriminde büyük sansasyona yol açan film, yönetmen Jeon´un sözleriyle "insanların bir yük gibi taşıdıkları yaşamın ağırlığı üzerine grotesk bir fantezi".


LEZBİYEN TARİHİNDEN

Festivalin lezbiyen tarihinin öncü kadınlarına yer verdiği 'L Tarih'bölümünün bu yıl iki konuğu var. 'Lesbiana: Paralel Bir Devrim'de (Lesbiana: A Parallel Revolution, 2012) 1970'lerin feminist hareketinden doğan paralel devrimin izlerini süren Yönetmen Myriam Fougère, bizleri devrimci bir kız kardeşliğin yaratılmasında kilit roller üstlenmiş olan lezbiyen yazarlar, filozoflar ve aktivistlerle tanıştıran bir yolculuğa çıkarıyor. Montreal'den Teksas'a New York üzerinden ilerleyen Fougère, bu istikamette kadın kadına yaşamayı seçen lezbiyenlerle buluşuyor. Bu marjinal ama aynı zamanda uluslararası çaptaki hareket, arşivde bulunan çekim ve fotoğrafların yanı sıra şimdilerde yetmişlerinde, seksenlerinde olan bu cesur kadınlarla yapılmış, geçmişi anımsatıcı söyleşiler kanalıyla tekrar canlanıyor.

1956'da Pulitzer Ödülü'ne lâyık görülen Amerikalı büyük şair Elizabeth Bishop'ın 'Kaybetme Sanatı' adlı başyapıtı Lota de Macedo Soares ile yaşadığı aşkı anlatır. Festivalde izleyeceğimiz 'Nadide Çiçekler'de (Reaching for the Moon, 2013) 1951 yılında şair Elizabeth Bishop tebdili hava için arkadaşı Robert Lowell'ın önerisiyle Rio de Janeiro'ya gider. Yeteneğinden duyduğu şüphe, trajik aile hayatı ve alkol bağımlılığı ile mücadele eden Bishop, birkaç günlüğüne geldiği Samambaia'da hayatını değiştiren varlıklı bir mimar olan Lota de Macedo Soares ile tanışır. İkilinin mesafeli tanışmaları 15 yıl süren ateşli bir ilişkiye döner. Bishop, Brezilya'da yaşarken Pulitzer Ödülü'nü kazanır. İki kadının da yaratıcı başarılarının psikolojik bedeli ağır olur. Bishop alkolizme yuvarlanırken, Soares depresyona girer.

KERN SEÇKİSİ

İki yönetmen, münakaşacı film yönetmeni ve öfkesi burnunda oyuncu Peter Kern ile ilgili bir belgesel çekerler. Ancak Kern, klasik belgesel biçimine sokulmayı reddeder. Kuşku duyar, eleştirir ve isyan eder. Buradaki temel soru şudur: Kern ne zaman gerçeği söylemektedir' Ne zaman rol yapıyordur' Ya da rol yaparken bile gerçeği mi söyler' 'Kern', Veronika Franz ve Severin Fiala'dan film yapmak üzerine bir film.

82 yaşında hala çevik bir anne ve 63 yaşındaki obez oğlu Peter Brandenburg'un kırsal bölgesinde bir botta zaman geçirmek üzere yola çıkarlar. Peter yolda bir otostopçuyu arabasına alır. Anne ile oğul arasında yıllardır devam eden tartışma bu hamleyle daha da ağırlaşınca genç adam arabadan indirilir. İlk gösterimini Berlinale'de yapan 'İnanç, Aşk, Ölüm'de (Belief, Love, Death, 2012) Peter Kern, 'medeniyetler çatışması' zihniyetinin arkasındaki kutsallaştırılmış korkuyu ve sevme konusundaki yeteneksizliğimizi eleştiriyor.

'I Feel Like Disco'nun yönetmeni Axel Ranisch, 'Axel ve Peter'ile KuirFest' e konuk oluyor. Ranisch, Berlin'de havaalanında Avusturyalı meslektaşı Peter Kern'i beklemektedir. İlk buluşmalarının öyküsü, 'şişmanlığın ritmi'yle eşcinsel arzu üzerine özünde ironik ve alaycı bir yergiye dönüşür. Başrollerini Axel Ranisch ve Avusturyalı ünlü yönetmen, oyuncu ve senaryo yazarı Peter Kern'in paylaştığı, diyet üzerine hazırlıksız yapılmış bir düet ve birbirini suçlayan parmakların cinsel ilişki sahnesini de içeren dört günlük bir devler randevusu olan film, Rosa von Praunheim tarafından kameraya aktarılıyor.


OKUL YOLUNDA

Veronica tarot kartlarından fal bakarak hayatını kazanan Mendozalı bir travestidir. İki hayali vardır: üniversitede psikoloji okumak ve Mendoza şehrinde yaşamak ki Kabahatlar Kanunu'nun 80'inci maddesine göre bu şehrin sokaklarında serbestçe dolaşmak travestiler için suç sayılmaktadır.

Hayatı üniversiteye girmek istediğinde karmaşıklaşır, önüne idari engeller çıkarılır ve üniversiteye girmek için kendisinden kimliğini değiştirmesini şart koşulur. Arjantin yapımı 'Verónica Videla'nın Tutkusu'(Verónica Videla's Passion, 2012), genel ahlak kurallarına uymayan, yoksulluk, adaletsizlik ve erkek egemenliğinin kurbanı başka kadınların da hikâyesini anlatıyor. Kabahatler Kanunu altında Türkiye'de de birçok trans kadın mağdur edilmeye devam ediyor. Şiddetin her alanda meşrulaştırılarak uygulandığı trans seks işçisi kadınlar, kesilen para cezalarıyla yoksulluğun şiddetini devlet eliyle de hissediyorlar.

LGBT aktivisti Barış Sulu'nun yönettiği belgesel 'Dikkat! Okulda Trans Var', heteroseksüelliğin kutsandığı, LGBT olmanın çoğunluk tarafından 'hastalık' olarak algılandığı bir ülkede, altı trans erkeğin okul yıllarında nelere maruz kaldıklarını anlatıyor.


BİR AİLE MESELESİ
Kutsal kurum aileyi irdeleyeceğimiz 'Bir Aile Meselesi'bölümünde dört kısa film gösterilecek.

'Dedem Tuhaf Biri'(My Strange Grandfather, 2011), yönetmen Dina Velikovskaya'nın gözünden, yaratıcı ve bir o kadar tuhaf, komik ve biraz da kaçık karakteriyle ailesi ve arkadaşlarını bile şaşırtıp sıkça kendinden utandıran dedenin hikâyesini anlatıyor.

'Kuluçka'(Hatch, 2012), iki çiftin yılbaşı arifesinde hayatları geri dönülmeyecek bir şekilde değişmesini anlatıyor. Daha iyi bir yaşam imkânı arayışındaki kaçak göçmen çift Milo ve Biljana ve daha yaşlı ve oturaklı gey çift Thomas ve Andreas için hayat kısa bir anlığına dahi olsa değişmek üzeredir.

'Dönüşen Aileler'(Transforming FAMILY, 2012), bir grup trans bireyin çocuk büyütmeyle ilgili aralarında yaptığı konuşmaya doğrudan atlayıveriyor. Bugün Kuzey Amerika toplumunda yaşayan transeksüel, transgender ve geçişli toplumsal cinsiyet yönelimli 'hâlihazırda've 'müstakbel'ebeveynlerin meseleleri, mücadeleleri ve güçlerinin güzel bir enstantanesi.

Ödüllü yönetmenler Tal Granit ve Sharon Maymon'ın 2013 Sundance Film Festivali'nde uluslararası prömiyerini yapan 'Yaz Tatili'(Summer Vacation, 2012), ailesiyle tatile çıkan Yuval'in hikâyesini anlatıyor.


KUİRBELGESEL

Pembe Hayat KuirFest'in festivallerden ödüllerle dönmüş belgeselleri buluşturan Kuir Belgesel bölümünde ödüllü belgeselleri ilk defa Ankara'da izleyeceğiz.

Bir bebek doğduğunda sorduğumuz ilk soru şu olur… 'Oğlan mı, kız mı''Ya ikisi de değilse' Film, cinsiyetlerarası insanların; 2000'den fazla, vücutları erkekle kadın arasında bir yerlerde olan birimizin dünyasına göz gezdiriyor. Erkek ya da kadın kategorisine tam olarak girmeyen bir vücudun içinde büyümek nasıl bir şey' Bu görece sık rastlanabilen durum neden hiç bilinmiyor' Grant Lahood'un 'İnterseksiyon'(Intersexion, 2012), filmi ile cinsiyetlerarası bireylerde bize bu denli rahatsızlık veren ne var' Sorusunun cevaplarını arıyoruz.

Trans erkek insiyatifi Voltrans'ın Mart 2012'den beri üzerinde çalıştığı uzun metraj belgesel 'Voltrans', Türkiyeli trans erkeklerin bir araya geliş deneyimlerini ve sorunlarını konu alıyor. Ali Arıkan'ı kaybettiğimiz bu sene de film onun anısına bir saygı duruşu niteliği de taşıyor. Film, ilk gösterimini KuirFest'de yapacak.

Cannes'da ilk gösterimini yapan film 'Görünmezler'(Les invisibles, 2012), I. ve II. Dünya savaşları arasında doğmuş olan, eşcinsellikleri ve hayatlarını açık bir şekilde yaşama istekleri toplum tarafından geri çevrilmiş olan ve bunun dışında hiçbir ortak noktaları bulunmayan yaşlı kadın ve erkeklerin hikâyelerini anlatıyor.


OSLO GL FİLM FESTİVALİ KISA FİLM SEÇKİSİ

Oslo GL Film Festivali'nden Bard Ydén'in hazırladığı Norveç yapımı 5 kısa filmin yer aldığı kısa film seçkisi festival kapsamında gösterilecek. Bard Ydén, seçki sonrası izleyicileri festival hakkında bilgilendirecek ve seçkiye dair soruları yanıtlayacak.

İngiltere/Norveç ortak yapımı 'Hamburger'(Burger, 2013) Magnus Mork' un Cardiff'te bir hamburger salonunda çektiği kısa bir drama. Film, dünyanın en büyük lezbiyen-gey kısa film ödülü olan Iris Ödülü'yle yapılmış dördüncü kısa film.

Gey bir ağabeyi olmasından ötürü homofobik okul arkadaşları Erlend'e sataşırlar. Öğretmeni durumun farkında değildir ve Erlend yardım istemez. 'Köpekbalığı Yemi' dedikleri oyunun sonucunda Erlend küçük düşürücü bir saldırıya uğrar. Acaba satşmalarına nasıl karşılık verecektir' Tom Nordli'nin 'Cezbeden Tuzak'ı (Shark Bait, 2009) saldırı, alay ve tacizle mücadele amaçlı bir Avrupa Birliği programı kapsamında yer alıyor.

Yönetmen Maria Bock' un gözünden; ''Kel Adam'' (Bald Guy, 2011) her şeyi kaybetme riskine rağmen kararlar alan, aşık genç bir adamın hikayesini anlatıyor.
Aman Tanrım! (Oh! My god! ,2008) ile çocuk gözünden cinsellik deneyimleriyle ilgili bir gözlem, her şeyden önce 'orgazm' hakkında bir film.

1985 doğumlu Yenni Lee, zamanını çalıştığı ve yeni projeler geliştirdiği Berlin'le Oslo arasında mekik dokuyarak geçiren bir film ve müzik videosu yönetmeni.
'Balon'(Air Balloon, 2011) adlı kısa hikâyesinde hatıralarla dolu bir kutuyla özgürleşme arayışını taşıyan Julie'nin şiirsel hikâyesi anlatıyor.

TRANSCREEN FİLM FESTİVALİ SEÇKİSİ: GÖKKUŞAĞININ ALTINDAKİ KORKUSUZ TÜM İNSANLARA!

Amsterdam'da düzenlenen Transcreen Film Festivali'nden gelen konuk seçkisinde, İngiltere, Avustralya, Singapur, Amerika, Finlandiya ve İspanya'dan toplam 7 kısa film gösterilecek. Kısa film seçkisini hazırlayan Paul Ter Veld, seçki sonrası izleyicileri festival hakkında bilgilendirecek ve seçkiye dair soruları yanıtlayacak.

Müzik videolarıyla tanınan Finlandiyalı yönetmen Elias Koskimies'in 'Bu filmi sadece Aktvist Nikolai Alexeyev ve Pussy Riot'a değil, gökkuşağının altındaki korkusuz tüm insanlara!'' diyerek ithaf ettiği büyüleyici ve sistemi sarsacak güçteki videosu 'Daha Yeni Başladım'(I've only just begun, 2012) ile; ödüllü görsel sanatçı ve yönetmen Elka Kerkhofs, gösterime girdiği 2011 Annecy Film Festivali'nden ödül almaya doyamayan filmi 'Peder John Thomas'ın İtirafı'yla (The Confession of Father Thomas John, 2011); alman yönetmen Elka Kerkhofs 'Batan Gemiyi Terkeden Fareler Gibi'(Like Rats Leaving a Sinking Ship, 2012) adlı kısasıyla Transcreen seçkisiyle gelip beyazperdemize kuruluyor.

Peki ya bir drag queen ve burka giyen diğer kadın asansörde mahsur kalırlarsa neler olur' Yönetmen Faryal Velmi; 'Neye Bakıyorsun''(What you looking at', 2012) Adlı kısa filmiyle farklı dünyalardan gelen iki kadının aslında ne kadar da çok ortak noktası olduğunu gözler önüne serecek.

Kısa filmleri dünya çapında birçok okulda, akademik konferanslarda ve yaklaşık 50 LGBTTİK Festivalinde gösterilen on parmağında on marifet oyuncu, yönetmen, performans sanatçısı Kalil Kohen, 'Onlar Pomoseksüel'(So Pomo, 2012) ile İspanyol yönetmenler Nacho Ruipérez & Julio Marti 'Ursula'nın Zaferi'(Ursula's Victory, 2012), Elisha Kim ve Coco Riot, Singapur-Kanada ortak yapımı deneysel filmleri 'İşportacı'(The Hawker, 2012) ile 3. Kuir Fest' te sinemaseverlerle olacak.


KUİRKISALAR

Festivalin kısa filmlere ayrılan bölümünde bu yıl 7 film gösterilecek.

Sevgisizlik ve arkadaşsızlık Benjamin'i, neyin ne olduğunu anlamada zorlandığı, fanteziyle gerçeklik arasında bulanık bir sınıra itmiştir. 'Benjamin'in Çiçekleri'nde (Benjamin's Flowers, 2013) karakterin kafa karışıklığına, takıntılı düşüncelerine ve renkli hayal gücüne tanık oluyoruz.

'Zaman İçinde Değişim'(Change Over Time, 2013), izlenimci ve şiirsel bir bakış açısından film yapımcısının testosteron alışının ilk yılı üzerine canlı, deneysel, kişisel bir belgesel.

Mikaela cinsiyet değiştirip kadın olmuştur. Bir gece dışarıdayken kendisini eve kadar takip eden bir adamla tanışır. 'Soy Beni'(Undress Me, 2012), toplumsal cinsiyet algılarımızın ve benliğimizin nasıl başkalarının algıları doğrultusunda şekillenebildiğini inceliyor.

'Yumuşakça Öp Beni'de (Kiss Me Softly, 2012) karakterimiz on yedi yaşındaki Jasper'ın otobiyografi niteliğindeki kişisel hikâyesini izleyeceğiz.

Yoko Ono'nun 'Gülümse'projesine sivri bir yanıt niteliğindeki 'Mutlu'(Happy, 2012), mutluluğun kurgusunu; gerçekte ne demek olduğunu; kilisede, medyada ve birbirimize karşı nasıl dine döndürüldüğünü değerlendiriyor.


ETKİNLİKLER, KONUKLAR, SÖYLEŞİ VE ATÖLYELER
Festival kapsamında katılımcıların da bizzat LBGTİK bireylerle buluşup toplumsal kimliklerini sorgulayacağı, direniş hikayelerini paylaşacağı atölye ve paneller ile; seanslardan arta kalan vaktimizi dolu dolu geçireceğimiz atölyeler de düzenlenecek. Festivalin sözel etkinlikleri ve bazı gösterimleri ise Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklendi.


RUSYA'DA NELER OLUYOR' 'PUTİN'İ AFFETMİYORUZ'

'Prison Break'dizisiyle tanınan Wentworth Miller, Rusya'da çıkan anti-gey yasayı bir gey olarak protesto ettiği için St. Petersburg Film Festivali'nin onur konuğu olmayı reddetti. Pussy Riot üyeleri özgürlüklerine yeni kavuştular ve ilan ettiler 'Putin'i affetmiyoruz.'

St. Petersburg merkezli Side By Side LGBT Film Festivali ekibinden Manny de Guerre'nin ve diğer LGBTİK festivalcilerinin katılımıyla Rusya'da yaşanan son şiddet ortamı, LGBT'leri hedef alan hükümet politikaları ve festival sırasında yaşanan bombalı tehdit ve şiddet olaylarını tartışılacak. Side By Side Film Festivali bu yıl Gus Van Sant'in destek amaçlı katılımıyla gerçekleşti ve dünyanın her yerinden birçok LGBT grup ve birey festivale destek oldu.

MADS ANANDA İLE KUİR DİRENİŞİN YENİ FORMLARI ÜZERİNE ATÖLYE:

Heteroseksüel dünyada kendimizi baskılanmış, çaresiz ve güçsüz hissetiğimiz anları eylemlerle veya hazırladığımız slogan içeren etiketleri yapıştırarak gerçekten çözebiliyor muyuz' Mads Ananda Lodahl, heteroseksüel ve maskülen dünyaya karşı alet çantamıza biraz daha fazla alet koymayı vadettiği, güçlendirici ve ilham verici ve 2 gün süren atölyesiyle Ankara'da olacak. Mads Ananda'nın 'Hetero Dünya Düzenini Alt Etmek'başlıklı TED konuşmasını Türkçe altyazılı olarak festivalin vimeo sayfasından izleyebilirsiniz.


KUİR GEZİ HİKÂYELERİ ATÖLYESİ:

Türkiye'nin LGBT tarihinin en önemli mekânlarından Gezi Parkı, bu yıl sivil bir düş'ün ve isyanın kaynağı oldu. Gezi Parkı olaylarıyla aslında yıllardır süren LGBT direniş kültürü kamusal alanda görünürlüğünü arttırdı. Yıllardır kendi yaşama hakları ve alanları için direnen LGBT gruplar direniş mekânında tecrübeleri ve direnişleri ile ön plana çıktılar. Bu tecrübelerden yola çıkarak festival bu sene İstanbul ve Ankara'dan katılımcılarla 'Kuir Gezi Hikâyeleri Anlatma'atölyesi düzenliyor. İstanbul'dan Levent Pişkin ve Boysan Yakar'ın katılımlarının yanısıra Ankara'da ve İstanbul'da direniş mekânından paylaşacak hikâyeleri olan bütün LGBTIK bireyler 'kuir detaylarla'çok daha renkli bir şekilde paylaşılacak bu atölyelere katılabilir.


AVARELER İLE STENCİL ATÖLYESİ:

Ankara mekânlarını sanatsal ve protest stencil ve sokak sanatı örnekleri ile politikleştiren Avareler ekibi ve eylemcilerin desteği ile festival kapsamnda LGBTİK ruhu ve katılımcıları ile stencil atölyesi düzenlenecek. Stencil atölyesi, direniş ruhuna yeni renkler eklemek isteyen herkese açık.
VOLTRANS EKİBİYLE FİLM SONRASI ALİ ARIKAN ANISINA SÖYLEŞİ:
'Voltrans içinde örgütlenen trans erkeklerin kendi tarihlerini belgelemek istemeleri üzerine 2012 yılında ortaya çıkan belgesel projesi, 2013 yazında Ali (Aligül)'ün hastaneye kaldırılmasıyla beraber hızlanarak, Voltrans'ın önemli dönüm noktaları seçilerek kurgulandı. 90 dakikalık halini Ali (Aligül)'ün hastanede izlettiğimiz gün bize dönüp "son halini izlemeyeceğim, sürpriz olsun" demişti. Bu halini göremese de Ali, biz biliyoruz ki o hep bizimle...'
Trans erkek inisiyatifi Voltrans'ı anlatan belgesel sonrası bu yıl vefat eden inisiyatifin kurucularından Ali Arıkan anısına bir söyleşi düzenlenecek. Katılımcılar Özge Özgüner, P. Ulaş Dutlu ve İlksen Gürsoy gösterim bitiminde sorularınızı yanıtlayacak.

80'LERDE LUBUNYA OLMAK

MekanArtı 3. Pembe Hayat KuirFest kapsamında yine farklı bir sahneleme ile seyircisini 1980'lerde bir pavyona davet ediyor ve trans bireylerin hayatlarına ortak ediyor!

'80'lerde Lubunya Olmak'ta, en genci bugün 50 yaşında olan dört Trans birey bize Türkiye'de Lubunya olmanın genel ve özel tarihini anlatıyorlar. İzmir'de faaliyet gösteren Siyah Pembe Üçgen Derneği'nin 2012 yılında yayınladığı aynı adlı kitaptan uyarlanan oyun Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı. Tamamen gerçekleştirilen söyleşilerden oluşan metinde, hiç bir değişikliğe gidilmeden, trans bireylerin kendi kelimeleri ile sahne uyarlaması gerçekleştirildi.


ÇOK YAKINDA WEB SİTESİNDE

Pembe Hayat KuirFest'in programında yer alacak filmler ve etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiye çok yakında festival.pembehayat.org adresindeki web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Simge Yazıcı
Medya Koordinatörü

Adres: Ataç 1 Sokağı 3/8 Yenişehir ' Ankara
E-posta: press@pembehayat.org
Telefon: 0 312. 433 85 17
GSM: 0 534 695 06 97