Van'da 8 Mart etkinlikleri 8 gün sürecek

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin BDP Van İl Örgütü Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, DÖKH aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Toplantıda konuşan İl Genel Meclis Üyesi Ayla Tarhan, 'Örgütlenecek direneceğiz, direnerek kadın şiddetine son vereceğiz'şiarı ve 'Rosa'lardan Sakine Cansız'a sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuzdur'sloganıyla 4 Mart günü Van Kalesi'nde miting düzenleyeceklerini açıkladı. Kadın katliamının devam ettiğine dikkat çeken Tarhan, 'Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, toplumsal şiddeti ve savaşları beslemektedir. Son olarak uluslar arası güçler, Kürt kadını şahsında gelişen muazzam direniş ve tecrübeye olan tahammülsüzlüklerini Paris'te üç kadın arkadaşımızı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i katlederek göstermiş oldu'dedi.


Tarhan'dan sonra söz alan Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün bu yıl ayrı bir anlam taşıdığını belirterek, 'Nedeni ise bu yıl ki etkinliklikleri Paris'te katledilen 3 Kürt kadın yoldaşımıza atfedileceğiz'dedi. Rojava'da yaşanan duruma da değinen Ergüneş, etkinlikler kapsamında Van'ın Başkale ilçesinde düzenlenecek kermeste elde edilen gelirin Rojava'ya gönderileceğini söyledi.

Toplantıda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yapılacak ve 8 gün sürecek etkinliklerin listesi şöyle sıralandı:

'* 1 Mart günü Bostaniçi Belde'sinde şölen düzenlenecek. Sanatçılar Xezal, Berivan, Sixkêli kadın dengbêjler konser verecek. BDP MYK Üyesi Necla Yıldırım, Bostanici Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş konuşmacı olarak katılacak. Aynı gün içinde Van'ın Edremit ilçesinde yürüyüş ve şölen yapılacak. Başkale ilçesinde Rojava halkı için kermes açılacak. Çaldıran ilçesinde yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak. Özalp ilçesinde yürüyüş ve şölen yapılacak.

* 1 Mart ile 3 Mart'ta Van Sanat Sokağında Rojava'ya destek kampanyası çerçevesinde kermes (Muş E Tipi Kapalı Cezaevindeki kadın arkadaşlarının el emeği standı) açılacak.

* 2 Mart'ta Van merkezde karanfil dağıtımı, kadın tutsaklara kart atma ve bildiri dağıtma. Başkale İlçesi'nde kadın tutsaklara kart atma. Gevaş İlçesi'nde yürüyüş ve şölen yapılacak. Erciş İlçes'inde Hozan Canê'nin konser vereceği şölen ve yürüyüş yapılacak.

*3 Mart'ta Başkale ilçesinde Hozan Canê'nin vereceği konser, yürüyüş ve şölen gerçekleştirilecek. Muradiye, Saray ve Gürpınar ilçelerinde yürüyüş ve şölen düzenlenecek.

* 4 Mart'ta Van Kalesi'nde miting yapılacak. Mitingte sanatçılar Aynur Doğan, Hivda Göken, Ruken Yılmaz ve yerel sanatçı Hatice Abalı, Nuda Kültür Merkezi Çocuk Folklor Grubu katılacak. Konuşmacı ise DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk olacak.

* 6 Mart'ta Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) öncülüğünde Sanat Sokağı'nda fotoğraf sergisi açılacak.

* 7 Mart'ta VAKASUM öncülüğünde Seyrantepe Mahallesi'nde film gösterisi yapılacak.

* 8 Mart'ta VAKASUM yıllık faaliyet raporunun basına dekleresi, kadına yönelik her türlü şiddete karşı ( fuhuş, taciz, tecavüz, uyuşturucu, asimilasyon ve tecrit politikalarına dur demek için) ilçe ve mahallelerde yürüyüş yapılacaktır.'



Haber: Van/DİHA