Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Tutku Yurt Bayyurt’la Yerel Eylem Eşitlik Planı Üzerine İstişare Toplantısı Yapıldı

Geçtiğimiz aylarda Çankaya Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşları ile birlikte planladığı ve Belediye Meclisi tarafından onaylanan Yerel Eşitlik Eylem Planı (2024-2028), toplumsal eşitlik hedeflerini geniş bir kapsamda ele alarak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal kapsayıcılığı artırmayı amaçlayan bir dizi eylem önerisini içeriyor. 

Geçtiğimiz hafta (16 Eylül 2024) Çankaya Kızları’nın çağrısıyla düzenlenen toplantıda, kadın danışma merkezlerinin güçlendirilmesi, mevcut destek mekanizmalarının genişletilmesi ve toplumsal hizmetlerin iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmıştı. LGBTİ+ların önemli toplumsal günlerde çeşitli etkinlikler düzenlenmesi ve belediyenin hizmetlerinde eşitlik ile kapsayıcılığı artırmak amacıyla eğitim programlarının hayata geçirilmesi gerektiği ise bir diğer gündem olarak öne çıkmıştı. Görünürlük çalışmalarının desteklenmesi, spor faaliyetleri için alanların kapsayıcılığı ve kullanılabilirliği de önemli konular arasında yer almıştı. 

Çankaya Kızları’nın çağrısıyla gerçekleştirilen bu istişare toplantısı, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın etkili bir şekilde uygulanmasına ve toplumsal eşitlik hedeflerine ulaşılmasına katkı sunacak önemli bir adım olarak değerlendirilirken, bugün ise toplantı kararları arasında yer alan ve toplantıya katılamayan Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Tutku Yurt Bayyurt ile Çankaya Belediyesi’nde görüşme gerçekleştirildi. 

Çankaya Belediyesi Öğrencilere Ücretsiz Yemek Uygulamasında Vegan Yiyecekleri Belirginleştirdi

Görüşmede bir önceki toplantıda konuşulan gündemler Tutku Yurt Bayyurt ile paylaşılarak tartışıldı. 

Yerel yönetimlerin kararları ve eylem planlarının Sivil Toplum Kuruluşları ile temaslarıyla birlikte daha insan hakları odaklı bir hale gelebileceği konuşulurken, Çankaya Belediyesi Eşitlik Birimi’yle oluşan iyi iletişim ve etkileşimin, diğer ilgili birimlerle de olması gerektiğine değinildi. İş birliğini güçlendirmek için daha fazla adım atılması gerektiği üzerinde durulan toplantıda, LGBTİ+lar için sosyal hizmetlerin geliştirilmesi, gece kreşleri, cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlardan korunma yöntemlerine erişim, test merkezlerinin erişilebilir ve çok sayıda olması, barınma, yoksulluk, istihdam, spor alanlarının artırılması ve benzeri gibi konuların öncelikli çalışmalar arasında yer alması gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca, Çankaya Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini artırarak, çeşitli projelere daha fazla destek sağlaması gerektiği bu toplantıda da dile getirilerek gündemleştirildi. 

Bir önceki toplantıda, belediye bünyesinde öğrencilere sunulan yemeklere vegan seçeneğin eklenmesi gerektiğinin konuşulmasının ardından, vegan yemeklerin bir sticker çalışmasıyla belirgin hale getirildiği belirtildi. LGBTİ+ öğrencilerin yurtlarda yaşadıkları sorunlara da dikkat çekilen toplantı, iş birliklerinin ve yerel inisiyatiflerle temasın güçlendirilmesi amacıyla daha sık bir araya gelinmesi gerektiği konusunda uzlaşıya varılarak sonlandırıldı.